www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Terschellinger zeekraal, cranberry’s, oesters en vlees

8 april 2013 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Eten van het eiland, hoe mooi zou dat zijn? Het klinkt mooi, maar het hele jaar door is op of rond het eiland wel iets eetbaars (en lekkers) te vinden. Daar ben ik vandaag maar weer eens opnieuw achter gekomen.

Op aanvraag van Terschellinger restaurant Caracol heb ik vandaag samen met een groep chef koks een fietstocht over het eiland gemaakt waarbij we allerhande culinaire hoogtepuntjes hebben bezocht. De cranberryvelden, kwelders waar in de zomer zeekraal groeit, de moestuin van Caracol in de duinen, begrazingsgebieden waar vleesvee van eilander boeren loopt en boerderij de Gèskieker in Kinnum . Hier hebben we een kijkje genomen bij de vleeskoeien waarvan het vlees grotendeels op het eiland blijft. Laatste stop was het wad, waar ook genoeg te vinden is. Alikruiken, mossels, kokkels en natuurlijk oesters. Deze boswachter had die laatste zelf nog nooit gehad en kon in het bijzijn van deze culinaire elite niet anders dan ook maar eens een Japanse oester proberen.

Deze zomer organiseren we samen met Caracol wekelijks een culinaire fietstocht zoals ik die hierboven beschrijf, aangevuld met een 3 gangen diner. Tijdens deze excursie leer je de smaak van het eiland echt kennen. Een aanrader, weet ik nu uit eigen ervaring!

[slideshow]

reageren

geef een reactie

 • Joeri Staatsbosbeheer
  15 mei 2013 om 08:23

  Hoi Danielle,

  Zeekraal komt op dit moment pas net een beetje boven de grond uit, te weinig om van te kunnen eten. Het groeit op de kwelders, let wel op dat je vogels niet verstoort.

  Groeten,

  Joeri

  • Danielle Hamers
   15 mei 2013 om 11:39

   Beste Joeri

   Dank voor je reactie, ik zal nog even moeten wachten.

   Groet,
   Danielle Hamers

 • Danielle Hamers
  14 mei 2013 om 18:19

  Kunnen jullie mij vertellen waar ik zeekraal op Terschelling kan plukken. Ik wil citroenrisotto maken met schaaldieren in wil daar verse Terscellinger zeekraal bij eten. Kunnen jullie mij een goede plek op Terschelling aanwijzen waar ik dat nu kan vinden?

 • meyndert bos
  9 april 2013 om 22:09

  Bij al dat heerlijke zomerse nieuws zou je toch geen foto van de ijsbaan in Hoorn meer willen zien!! Of wil Staatsbosbosbeheer de winter nog ,…nog langer laten duren ???

  • Joeri Staatsbosbeheer
   9 april 2013 om 22:14

   Gaan we aanpassen Meyndert, heb een mooie van stuivende duinen op het strand klaarstaan! 🙂

 • Piet Lammerts
  8 april 2013 om 21:03

  Erg leuk idee, ik zal zeker proberen hieraan een keer deel te nemen

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog