www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Bijzondere orchideeënsoort ontdekt op Terschelling: de Bijenorchis

17 juli 2013 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Dertien orchideeënsoorten (zonder alle ondersoorten) op het eiland is natuurlijk een mooi aantal, maar daar kunnen er best nog wat bij dacht moeder natuur. Vorig jaar hadden we al de Bokkenorchis, afgelopen weekend ontdekten vrijwillige vogelwachters Teun Baarspul en Jan Pieter de Krijger drie exemplaren van de Bijenorchis op de Boschplaat! Bijzonder, want de meest noordelijke groeiplaats was tot dan toe Texel.

De Bijenorchis is bezig aan een opmars in Nederland. Eerst kwam hij vooral voor in Zuid Limburg maar langzaamaan verspreid hij zich verder langs de kust. Het stoffijne zaad van deze orchidee is waarschijnlijk met de wind op Terschelling beland.

Wanneer je de orchidee ziet snap je direct waar de naam vandaan komt. De prachtige bloem lijkt sprekend op een bij en verspreidt ook nog eens de geur van vrouwelijke bijen. Dit werkt zo goed dat mannetjes bijen de bloem aanzien voor een vrouwtje en proberen te paren. Door dit bij meerdere bloemen te doen verspreidt het mannetje het stuifmeel en bevrucht zo alle bloemen. Overigens heeft de Bijenorchis de bij niet persé nodig, hij kan ook zichzelf bevruchten.

Voor degene die willen weten welke orchideeën op Terschelling groeien, hieronder een overzicht:

 1. Dennenorchis
 2. Kleine keverorchis
 3. Grote keverorchis
 4. Gevlekte orchis
 5. Vleeskleurige orchis
 6. Rietorchis
 7. Harlekijn
 8. Bokkenorchis
 9. Welriekende nachtorchis
 10. Groenknolorchis
 11. Bijenorchis
 12. Moeraswespenorchis
 13. Brede wespenorchis
 14. Grote muggenorchis
reageren

geef een reactie

 • Here’s something for the weekend #158 | BuitenPlaatsen
  27 maart 2015 om 14:47

  […] tegen bijvoorbeeld individuele willekeur en kortetermijndenken. Zo zorgen we ervoor dat veertien orchideeënsoorten gedijen op Terschelling én ontvangen we met gemak 50.000 bezoekers tijdens een festival. Dat is […]

 • Anoniem
  29 juli 2013 om 11:03

  hallo Joeri,
  mooi bericht dat de Bijenorchis nu ook op Terschelling gevonden is! hebben wij volgend jaar weer iets om te zoeken (als we er tenminste mogen komen). wij zijn net terug van vijf weken Terschelling, doorgebracht op het mooie kampeerterrein Lies toen wij dit lazen. Dit jaar waren de orchideeen fantastisch! door het koude voorjaar waren de vroege soorten laat en de latere soorten verschenen op hun “gewone” tijd. zo konden wij bij het Thijssenduin genieten van de duizenden rietorchissen met daartussen grote keverorchissen terwijl de Welriekende nachtorchis ook al in bloei stond. Op de Noordvaarder stonden de Groenknolorchissen nog in bloei. de Bokkenorchis stond op dezelfde plek als vorig jaar en bloeide ook nog. Dit alles maakte onze Terschelling vakantie weer tot een bijzonder mooie belevenis!

  Bauke en Gerda Homma.

 • Avondwandeling op de Boschplaat | Staatsbosbeheer Terschelling
  25 juli 2013 om 09:31

  […] de terugweg nog even een kijkje genomen bij de Bijenorchis, waarvan er nu al zeven zijn gevonden. Het blijft een prachtig plantje. Het is op dit moment […]

 • Zeldzame Bijenorchis ontdekt op Terschelling — Schylge Nieuws - Nieuws van Terschelling
  20 juli 2013 om 14:28

  […] Meer op het weblog van Staatsbosbeheer Terschelling […]

 • Rare lizard orchid on Dutch island | Dear Kitty. Some blog
  17 juli 2013 om 18:03

  […] Another rare orchid on Terschelling: here. And here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog