www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Wolken spreeuwen

16 september 2013 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

U kent het allemaal wel, die grote groepen vogels die de meest bizarre vormen maken zónder tegen elkaar aan te vliegen. Ieder jaar zie je wel weer een nieuwsberichtje voorbij komen van grote groepen spreeuwen die zich ergens ophouden.

Toen ik gisteren een bezoekje ging brengen aan de vogelwachters op de Boschplaat kwam ik ook zo’n groepje tegen. Niet zoveel als uit die nieuwsberichten, maar toch zeker een groep van zo’n 200 spreeuwen. Collega Jan Bunnik wist te vertellen dat uit ringonderzoek is gebleken dat spreeuwen van de wal zich verzamelen in het noorden van het land (dus ook op de Wadden) om vanuit daar weer met andere spreeuwen langs de kust zuidwaarts te trekken. Daarnaast komen er ook miljoenen spreeuwen vanuit het noorden deze kant op. Op Terschelling blijven ze meestal niet hangen, ze gaan liever naar het midden van het land.

Op dit moment doen de spreeuwen zich tegoed aan de duindoornbessen in de duinen. Die kunnen ze nu nog onbeperkt blijven eten, over een tijdje zijn ze overrijp en beginnen ze te gisten. Zatte spreeuwen die even niet meer kunnen vliegen zijn een logisch gevolg.

IMG_3291

reageren

geef een reactie

 • Wagtail and starling, video | Dear Kitty. Some blog
  20 september 2013 om 17:32

  […] This is a video about a white wagtail and a starling (and another starling). […]

 • Wagtail and starling, video | Dear Kitty. Some blog
  20 september 2013 om 17:32

  […] This is a video about a white wagtail and a starling (and another starling). […]

 • Boswachter Joeri
  17 september 2013 om 08:04

  Kauwen en kraaien slapen gezamenlijk in bomen. Vooral ’s avonds vormen ze dan grote groepen en vliegen eerst nog een rondje voor ze gaan slapen. Leuk weetje is dat kauwtjes stelletjes vormen en zelfs in zo’n grote onoverzichtelijke wolk bij elkaar in de buurt blijven.

  Groeten,

  Joeri

 • Rian
  16 september 2013 om 21:23

  Ik zie bij mij in Amersfoort ook van die groepen vogels. Ik vroeg mij laaste af of Kauwen dit gedrag ook hebben? Altijd een feestje om naar te kijken

 • Rian
  16 september 2013 om 21:23

  Ik zie bij mij in Amersfoort ook van die groepen vogels. Ik vroeg mij laaste af of Kauwen dit gedrag ook hebben? Altijd een feestje om naar te kijken

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog