www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

De ideale tuin?

16 januari 2014 Boswachter Remi in Terschelling

Wat is de ideale groentetuin?
Niet een vraag waarbij je direct aan Staatsbosbeheer denkt. Toch zijn we op Terschelling wel met deze vraag bezig. In de duinen bij West Terschelling huren zo’n honderd mensen een volkstuin. Dit is ca honderd jaar geleden ingesteld, om de mensen tegemoet te komen in schrale tijden, en omdat de bevolking  hun geiten en ander vee niet meer mochten laten grazen in de duinen (het zg. ‘Oerol’).   Al honderd jaar; een cultuur historisch verschijnsel! Dat is alleen al een reden voor ons om ons over die vraag te buigen! (Cultuur historie is 1 van de doelstellingen van Staatsbosbeheer).

Hekwerken in de duinen

hoog hek bij tuintjeEr zijn nog meer redenen om ons bezig te houden met de tuintjes. Dus niet alleen omdat we graag het cultuurhistorische karakter van de groentetuintjes bij West willen versterken en behouden. De tuintjes zijn ook een aanwinst voor natuur, denk aan diverse vlinders die er van profiteren!  Ook voor de beleving van wandelaars in de duinen is het een mooie afwisseling in het landschap. Het is in het laatste geval wel prettig als de tuintjes enigszins aansluiten bij het landschap, en dat er niet grote hekwerken met prikkeldraad in de duinen staan! Destijds zijn deze vaak gemaakt tegen reeënvraat, daar zijn nu wellicht andere oplossingen voor te bedenken!

Subsidieproject ‘Tuintjes West Terschelling’
Afgelopen week hebben alle huurders van een tuintje in de duinen bij West  een brief ontvangen met daarin een toelichting op het door ons geintitieerde subsidieproject ‘Tuintjes West Terschelling’.  De ‘groene scholen’ het Groenhorst college en Stoas tuintje 2 bij koekoekspaalWageningen gaan een groot deel van het project uitvoeren. De eerste stap is om, samen met een aantal tuintjeshuurders of, als de groep anders te groot zou worden,  een vertegenwoordiging daarvan, een modeltuin aan te leggen op een vrijgekomen perceel aan de Douwe Totlaan. Hierbij wordt alle kennis, en wellicht ook nieuwe inzichten over bijvoorbeeld waterpompen met zonnepanelen, het voorkomen van vraatschade door reeën- en konijnen enz., gebundeld om zo een voorbeeldtuin te maken. Over de inrichting van de tuin, ten aanzien van onder andere een tuinhokje en het hekwerk, vind nauw overleg met de gemeente plaats. De modeltuin is deel 1 van het project. De bedoeling is dat de tuin deze zomer in gebruik genomen kan worden, zodat in augustus duidelijk is hoe de tuin ‘het doet’. Ook wordt er een website gemaakt om kennis te delen over tuinieren, in de duinen en het zand van Terschelling, toch een vak apart.

Boerenmarkt?
Hierna gaat deel 2 van het project van start: tuintjeshuurders kunnen aangeven of ze aan willen sluiten bij het vervolg van het project. Dit is sanering van bestaande hokjes en hekwerken, en de inrichting van die tuinen naar het voorbeeld van de modeltuin. Dit gebeurt enkel op vrijwillige basis: huurders die niet mee willen doen worden tot niets verplicht! Behalve de inrichtingsaspecten wordt er ook gekeken naar kennisoverdracht door middel van trainingen of cursussen. Bovendien gaan de studenten iets bedenken om de oogst die over is te verhandelen, momenteel wordt gedacht aan een ruil- of boerenmarkt.

Aan het project dragen Staatsbosbeheer, de gemeente Terschelling en provincie Fryslan bij.

 tuintje 3 bij koekoekspaal

reageren

geef een reactie

 • De ideale tuin fase 2 | Staatsbosbeheer Terschelling
  9 april 2015 om 16:26

  […] het met de volkstuinen aan de wal. Doordat een deel van de tuinen verrommelden is het project ‘De ideale tuin’ opgezet, om zo een voorbeeldtuin te maken met duurzame materialen. Dit alles deden we niet alleen, […]

 • Volop werk in het bos | Staatsbosbeheer Terschelling
  24 februari 2015 om 10:22

  […] kunnen we vervolgens gebruiken in de eendenkooien, voor het maken van picknicktafels of voor de herinrichting van de tuintjes in de […]

 • tina van slot
  16 januari 2014 om 18:39

  Heb geen brief gehad. Grt. Tina

  Verzonden vanaf Samsung Mobile

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog