www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Sneeuwuilen meegelift uit Newfoundland?

22 januari 2014 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Meldingen van sneeuwuilen van  Texel, Vlieland, Terschelling en ook uit België. Dat zou haast wel dezelfde moeten zijn zou u denken. Begin deze week kregen de collega’s op Vlieland echter een bijzonder bericht van iemand dat een hoop duidelijk zou kunnen maken. Lees hieronder zijn verhaal.

“Op 15 november ben ik in Antwerpen aan boord gegaan als passagier op de MSC Monterey, een containerschip van 275 meter. De tocht ging naar de oostkust van Amerika waar we o.a. New York aandeden. Nadat we de diverse havens hadden aangedaan om te lossen en te laden vertrokken we 7 december weer richting Europa, Bremerhaven. Het weer was gedurende de hele reis al slecht en weldra zaten we weer in een vliegende storm. Op 9 december voeren we ongeveer 50 mijl van Newfoundland waar we bezoek kregen van 9 sneeuwuilen (2 mannetjes en 7 vrouwtjes). Ze doken uitgeput op de containers om vervolgens dicht bij elkaar te gaan zitten, enigzins beschut voor het overkomende stuifwater. Helaas voeren wij met een snelheid van 19 mijl steeds verder weg van hun leefgebied. De dagen erna werd het weer iets beter maar de uilen bleven.

Zo af en toe vlogen ze scherend over het water op zoek naar prooi om vervolgens weer op het schip te landen. Nu niet meer dicht op elkaar, maar wat verspreid over het voorschip. 11 december, we komen in de buurt van de Azoren en de temp. is 15 graden plus. Niet echt een prettige temperatuur voor deze uilen en een zware deining met 20 graden slagzij. Je merkt dat ze ongeduldig worden en honger hebben. 12 december, we komen in de buurt van Spanje, het was het nachtje wel, wat ging het schip tekeer. De uilenfamilie, nu nog 5, zitten nog steeds aan boord en af en toe vliegen er een of twee een tijdje rakelings over de golven. De temp. vandaag is zo’n 18 graden en we slingeren ondertussen 25 – 30 graden, niet plezierig.  14 december, we varen langs Frankrijk (ong. 50 mijl uit de kust ) en de familie uilen wordt steeds kleiner, hopelijk hebben ze de kust bereikt of hebben ze gekozen voor een ander voorbijvarend schip. 15 december, we varen langs Zeeland en de laatste uilen verlaten het schip. Ik denk dat het er nog twee waren. Deze zullen de kust zeker halen. Tot zover mijn ontmoeting met de sneeuwuilen.”

Onderstaande foto’s zijn gemaakt aan boord van het schip.

reageren

geef een reactie

 • Sanne
  6 februari 2014 om 10:04
 • Natuurvriend RS
  22 januari 2014 om 10:31

  Wat een ongelooflijk verhaal! Ik hoop dat de uilen die de ‘sprong’ naar hun nieuwe biotoop zich kunnen handhaven. Lijkt me ook een leuk onderwerp voor een wetenschappelijk onderzoek.

  • Remi Hougee
   24 januari 2014 om 12:28

   Ja, echt een mooi verhaal he! Een echt jongens (maar dan uilen-) avontuur!
   We zijn ook erg benieuwd!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog