www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Bericht van de vogelwachter, deel 5

25 mei 2014 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Een bijdrage van vrijwillige vogelwachters Gert Jan Blankena en Masha Cramer.

Al voor de vierde keer zijn we een week te gast als vogelwachter op de uiterste punt van Terschelling: op de ‘Koppen van 28’. Deze keer van 2 tot 9 mei. Voor Veluwse zandhazen zoals wij is dat een hele belevenis!

Bovenop een laag duin is een vogelwachtershut geplaatst, een comfortabele bouwkeet met een gaskomfoortje en een koelkast, maar zonder douche of toilet. Water halen we uit een tank onderaan het duin. Onze taak is vogels te tellen, eventuele nestplaatsen te traceren van kiekendieven en velduilen, de Koffiebonenplaat en de kwelder te bewaken om de rust voor vogels (en zeehonden) te garanderen en voorlichting te geven aan het publiek dat hier komt. Van deze week hebben we van elke dag een impressie gegeven.

Woensdag 7 mei.

Wat minder weer vandaag. Buien en harde wind uit het zuidwesten, 5-6, 11 tot 14 º.

Tot mijn stomme verbazing komt er een ekster aanvliegen over het Amelandergat. Dat is toch een dikke 5 kilometer over open water, mét tegenwind. Dat is niks voor een ekster. Het arme beest landde op de trapleuning (ja, we hebben hier een heuse trap gekregen om bij de keet te komen) en heeft daar wel een half uur zitten uitpuffen.

Een poging gedaan om een eventuele nestplaats van een bruine kiekendief te lokaliseren. Ze komen daar telkens aan de grond. Niets gevonden wat op een nest lijkt; het is nog te vroeg in het seizoen. Wel een broedende eidereend, die ik gelukkig op tijd in de gaten kreeg, zodat ze niet van het nest opvloog. Mocht dat toch gebeuren dan is er nog niet zoveel aan de hand. Als je de eieren maar bedekt met wat dons en gras, zodat ze voor meeuwen en kraaien niet te zien zijn.

De zilvermeeuwen beginnen eindelijk aan eierleggen te denken. Al dagen wordt er gepaard bij het leven maar nu beginnen ze ook te slepen met nestmateriaal. Een grappig gezicht, zo’n meeuw met een dot dood gras dwars in de snavel: alsof zij een grote snor heeft!

In de schemering scheurt een reddingsbootje met vol licht en grote snelheid langs de Koffieboonenplaat. Een vissersboot in de problemen? Man overboord? Even later komt een grote gele truck aanrijden met een aanhanger. Een oefening! Denk je hier alleen te zijn op de Boschplaat!

 

reageren

geef een reactie

  • A magpie's arduous sea crossing | Gaia Gazette
    25 mei 2014 om 20:29

    […] of the Boschplaat nature reserve on Terschelling island in the Netherlands report on their blog about 7 May 2014. A day with rain and much […]

  • A magpie’s arduous sea crossing | Dear Kitty. Some blog
    25 mei 2014 om 13:19

    […] of the Boschplaat nature reserve on Terschelling island in the Netherlands report on their blog about 7 May 2014. A day with rain and much […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog