www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Boschplaat excursie

20 juni 2014 Boswachter Remi in Terschelling

20140515_153426 20140515_152245 20140515_151408 20140515_155409        16-5-14

Gisteren zijn de Stagiaires van Staatsbosbeheer mee geweest met de Boschplaat excursie. Ans van de Linde, was de excursie leidster van die dag en kon ons veel vertellen over het gebied.

De excursie begon in de buurt van de Grië. We begonnen laag in de Grië en eindigde onze tocht hoog in de duinen.

De Grië is een bijzonder gebied dat onder het N.A.P.(Normaal Amsterdams Peil) staat. Hier vonden we veel verschillende planten zoals zilverschoon, Deens lepelblad en zeeweegbre. Ans vertelde ons dat de zeekraal eetbaar is en we mochten het ook allemaal even proeven. Zeekraal heeft een lekkere zoute smaak, ik had niet verwacht dat er zoveel smaak in een klein plantje zat.

We kwamen ook langs de wierschuur. Deze stond met de Sinterklaas storm tot aan de ramen onderwater. In de zomer verblijven hier jongeren.

Jollema bosjes zijn aangelegd door de eilanders. Er stonden veel hopsakee bomen zoals Ans dat vertelde. Vroeger toen werd er nog wel eens tijdens dat de mensen wandelde of fietsten een klokhuis hopsakee weggegooid over de schouder. Hier groeide dan een appelboom uit. Tegenwoordig worden er nog steeds appels daar weggegooid maar de pitten van de appelkrozen zijn nu heel erg dun en daar zitten bijna geen voeding meer in. In de oudere appelrassen zat dat wel en had dus genoeg bagage mee om te groeien.

Daarna kwamen we langs de eenden kooi. Ans vertelde dat ze nog wel een jaloers kon zijn op de grote gebraden eend waar de kooiker een keer mee aan kwam zetten. De eend had hij net gevangen en klaargemaakt, toen zij hij; “zo eten wij nou eend”.

Toen we langs de cranberriesvelden liepen was het heel leuk dat we er een paar konden proeven. Ze smaakten helaas niet erg aangenaam ze waren nogal zuur. Na de cranberry velden kwamen we een trechter in de grond tegen waarvan een stagiaire wist dat daar de mierenleeuw zich zou schuilhouden. De mierenleeuw is een vlieg, die als larve zich voed op mieren, hij vangt ze in de trechter, spuit er met zijn tanden een oplos middel in en zuigt hem dan daarna leeg als het oplosmiddel gewerkt heeft.

De vlinders zijn ook weer vol actief geworden, prachtig om zo te zien. Op de grond zie je ook al dat de gevlekte orchis, bijna klaar is om te bloeien. Hier en daar staan al een paar in bloei, maar de harlekijn orchis staat al vol in bloei. Helaas worden ze door mensen weggehaald om in de tuin te staan, alleen doen orchideeën het maar onder bepaalde omstandigheden.

Auteur Ruben & Ruurd

reageren

geef een reactie

  • Nature reserve Boschplaat on Terschelling island | Dear Kitty. Some blog
    20 juni 2014 om 21:09

    […] Boschplaat in 2014: here. And here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog