www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Lepelaars ringen

20 juni 2014 Boswachter Remi in Terschelling

Lepelaars ringen

Woensdag 11 juni 2014

Hoe ga je te werk?

Met de vrijwilligers van de vogelwacht en de eilandbewoners, lopen we richting de lepelaarskolonie. Vlakbij de lepelaarskolonie zetten we een tent op. Met zijn allen verspreiden we rondom de lepelaarskolonie. Door de cirkel te verkleinen kunnen we de lepelaars vangen. Als de lepelaars gevangen zijn worden ze geplaatst in de tent.

Ringen

Elke lepelaar krijgt een andere kleurcode en een ijzeren ring om de poot. Zo kan iedereen zien waar de lepelaar vandaan komt en hoe oud de lepelaar is. Met ringen worden de verschillende gegevens van de lepelaars genoteerd. De lengte van de snavel, hoofd, vleugel en de lengte vanaf de knie tot de voet.

In de eerste kolonie was het meteen succes. We hadden wel 18 lepelaars geringd. In de tweede kolonie hadden we 3 geringd. In deze kolonie waren de lepelaars veel kleiner en sommige zelf nog in een ei. Als lepelaars te klein zijn kan je ze nog niet ringen. Dat gebeurt pas bij 4 tot 6 weken. De lepelaars zijn geslachtrijp in de derde levensjaar. Lepelaars kunnen rond 28 jaar oud worden. Per broedpaar, slaagt 2 á 3 jongen.

DSCF0248 WP_20140611_041 lepelaar DSCF0277 DSCF0275 DSCF0263 DSCF0256

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geschreven door: Amanda Lijnema

 

reageren

geef een reactie

  • Birds of Terschelling island, the Netherlands | Dear Kitty. Some blog
    20 juni 2014 om 20:40

    […] Banding young spoonbills on Terschelling: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog