www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Oeverzwaluwen profiteren van stuivende duinen

8 juli 2014 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Het eiland zit vol verrassingen, dat bleek vorige week maar weer eens. In de stuivende duinen achter Hoorn en Oosterend vonden medewerkers van Floron, die bezig waren met een planteninventarisatie, 33 nestgaten van oeverzwaluwen. De kolonie zit in een steile duinwand van meer dan 8 meter hoog die in de loop der jaren is uitgesleten door de wind. Op Ameland werden eerder in juni ook al enkele nesten gevonden in door de zee afgeslagen jonge duintjes. Het komt wel vaker voor dat oeverzwaluwen op het eiland broeden, maar dan gaat het doorgaans om één of twee broedparen. Dat de vogels zich nu met zoveel bij elkaar hebben gevestigd is voor Terschelling erg bijzonder.

We gaan ervan uit dat de kolonie op deze plek tijdelijk is. De wind en de zee zorgen er namelijk continu voor dat het duingebied verandert. Dat is niet erg en juist de bedoeling. Elders in het gebied ontstaan hierdoor wellicht nieuwe plekken waar zwaluwen kunnen broeden. Juist doordat de duinen tussen paal 15 en 20 zo veranderlijk zijn voelen tal van plant- en diersoorten zich hier thuis. Behalve oeverzwaluwen broeden in dit deel namelijk ook al scholeksters en de zeldzame bontbekplevieren. In de winter zie je er veel sneeuwgorzen en jagende slechtvalken. Door de wind en de zee haar werk te laten doen blijft het duinlandschap in stand, er wordt extra zand aangevoerd en vastgehouden waardoor de duinen groeien.

reageren

geef een reactie

 • Joeri Lamers
  8 juli 2014 om 12:48

  Nee, ook voor boswachters komen dingen soms als een verrassing 🙂

 • Lenneke
  8 juli 2014 om 12:18

  Ging ik er toch even vanuit dat die plek bij jullie bekend was…
  Paar weken geleden heerlijk van zitten genieten, helaas waren mijn foto’s van mindere kwaliteit.
  gr. Lenneke

 • Sand martins returning to British quarry sites | Dear Kitty. Some blog
  8 juli 2014 om 10:35

  […] Terschelling island sand martins: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog