www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Strandleeuwerikken en fraters tussen ’t zeekraal

15 december 2014 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Ieder jaargetijde brengt z’n eigen vogelsoorten met zich. Bekend voor de winter op de Wadden zijn natuurlijk de grote groepen rot- en brandganzen. Minder opvallend, maar toch zeker zo mooi zijn de kleinere vogels die we nu vooral op de stranden en kwelders kunnen zien. Op verschillende plekken zijn nu soorten als fraters, sneeuwgorzen en strandleeuwerikken te zien. De beste plek hiervoor is de Noordsvaarder waar vogelaar Jaap Vink een aantal prachtige foto’s schoot.

De laatste jaren groeit op de Noordsvaarder een groot zeekraalveld.Dit veld sterft in het najaar af waarna de dode plantjes bij hoge tijen wegspoelen. Tussen de plantenresten en in de vloedmerken blijven veel zaden achter die op hun beurt weer vogels trekken. Op dit moment zitten er groepen strandleeuwerikken en fraters op de Noordsvaarder. Met enig speurwerk zijn ze goed te zien. In de stuivende duinen tussen paal 15 en 20 is een andere typische wintersoort te zien; de sneeuwgors.

Deze drie soorten broeden niet in Nederland. De frater en sneeuwgors broeden hoog in het noorden op de toendra’s. Strandleeuwerikken zitten daar ook, maar ook in de bergen van Scandinavië boven de boomgrens.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog