www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Ruim baan voor het stuifduin

31 augustus 2016 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Voor d enieuwe overgang hoeft weinig gegraven te worden door gebruik te maken van natuurlijke laagte.

Aan het begin van de Boschplaat, tussen paal 18 en paal 20 kan de wind haar gang gaan. De stuivende duinen vormen hier een prachtig landschap dat continu in beweging is. Dat is iets wat we graag willen, maar wat soms wel even wat aanpassingsvermogen van onze kant vraagt. Een stuivend duin houd je namelijk niet zomaar tegen.

Wanneer de wind uit het noorden of noordwesten komt stuift het duin steeds verder naar het zuiden. En laat daar nou net het wandelpad liggen dat voor wandelaars, fietsers en huifkarren de toegang verschaft tot de Boschplaat. Ter hoogte van paal 19.400 is een lopend duin al vanaf 2013 bezig met een wandeling naar het zuidoosten, waardoor we noodgedwongen het oude pad hebben moeten opgeven. De route aldaar volgt de steeds verder verplaatsende duinvoet. Dat is op nog twee plekken het geval.

Om de komende jaren een goed begaanbaar pad te houden verleggen we op dit moment de route op drie plekken. Hier komt het pad zo’n 150 meter verder naar het zuiden te liggen. Door de nieuwe route bekijk je hetzelfde gebied ineens vanuit een heel andere hoek. Tegelijk verleggen de gemeente Terschelling en Rijkswaterstaat de strandovergang bij paal 19, deze was aan het eind van de afgelopen winter compleet overstoven met metershoge duinen en niet meer als strandovergang herkenbaar. De nieuwe route ligt meer op de overheersende windrichting zodat de wind de overgang zelf ‘schoon’ blaast.

Normaal gesproken voeren we dit soort grootschalige graafwerkzaamheden niet uit in deze periode. Uit de natuurtoets die we hebben laten uitvoeren kwam echter het advies dit juist eind augustus te doen vanwege de aanwezigheid van de zandhagedis en levendbarende hagedis. Die zijn nu volop actief en kunnen dus tijdig vluchten. Doe je dit in de winter, dan zullen ze sneuvelen in hun winterslaap.

De werkzaamheden zullen binnen enkele weken zijn afgerond. tot die tijd is het oude pad en de oude overgang nog gewoon begaanbaar. Zijn de nieuwe klaar, dan sluiten we de oude af en hebben de duinen volop de ruimte om verder te stuiven. Over een jaar is er niets meer van te zien….. Zand erover.

reageren

geef een reactie

  • Nature reserve Boschplaat on Terschelling island | Dear Kitty. Some blog
    31 augustus 2016 om 17:54

    […] is a video about the Dutch Boschplaat nature reserve on Terschelling […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog