www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Tijdelijke verblijfplaatsen op Oerol

20 juni 2017 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Tijdens Oerol 2017 zijn drie teams van ontwerpers in opdracht van Staatsbosbeheer aan de slag gegaan met 'tijdelijke verblijfplaatsen'. Deze moeten een deel van de bestaande bankjes in de natuur vervangen. Vanaf een tijdelijke verblijfplaats kijk je op een andere manier naar het landschap en de natuur, terwijl de verblijfplaats zelf helemaal past bij de plek. Gedurende het festival hebben de ontwerpers ideeën opgedaan en opgehaald bij de bezoekers, waaruit uiteindelijk het definitieve ontwerp moet komen. Eén prototype aan het begin van de Boschplaat blijft ook na Oerol nog staan.

Studio Bohm, Studio Veltrop en Studio Walden zijn ieder met een eigen plek op het eiland aan de slag gegaan. Zo heeft Studio Bohm rondom de Natuurschuur in Lies een route uitgezet voor hun ‘perceptiepeiler’. Bezoekers hebben tijdens de Oerol expedities deze route gevolgd en hun gevoelens per plek in kaart gebracht. Dit heeft geleid tot een kaart met daarop de plekken waar mensen zich het prettigst voelen. Studio Bohm gebruikt dit alles voor hun uiteindelijk ontwerp. De wandelroute leidde tot zoveel gesprekken, dat ze aan het ontwerp zelf bijna niet zijn toegekomen.

Studio Walden (eveneens de ontwerpers van de toekomstige hotelkamer in het Seinhuisje) richtten hun peilen op de bunkertjes rondom het Seinhuisje. Deze oude schuttersputjes krijgen in hun ontwerpen een rol om je blik op een punt in het landschap te richten.

Studio Veltrop heeft halverwege de Oerolweek hun eerste prototype van het uiteindelijk model al geplaatst aan het begin van de Boschplaat, tevens Dark Sky Park. Deze soort van loungebank is geïnspireerd op de vleugels van een vogel. Je kan liggend naar de wolken of sterren kan kijken, of zittend naar het omliggen gebied. Hoewel er nog wat aanpassingen nodig zijn, geeft deze bank al een goed beeld van hun uiteindelijke ontwerp.

Uiteindelijk moeten alle verschillende ontwerpen leiden tot  vervangers voor een deel van de huidige kunststof bankjes op Terschelling. Daarnaast is het idee om bij de verschillende vakantiehuisjes van Buitenleven deze ‘tijdelijke verblijfplaatsen’ een plek te geven. Als alles goed gaat verschijnen komend jaar de eerste ‘bankjes nieuwe stijl’ op het eiland. Alle objecten zijn gemaakt met duurzaam hout uit de bossen van Staatsbosbeheer in Nederland.

reageren

geef een reactie

  • Boswachter Joeri Lamers
    21 juni 2017

    Beste Gert, dank voor je genuanceerde en uitgesproken reactie. De meningen verschillen hier duidelijk over. Toen het bankje net stond kregen we al van veel mensen erg enthousiaste reacties. Je kan er inderdaad op liggen, maar het voorste deel is recht en heeft een goede zithoogte. Alleen zonder rugleuning. Wees niet bang en blijf rustig ademhalen, zoals ik hierboven al schrijf vervangen we slechts een klein deel van de huidige bankjes. Niet allemaal door dit model, dezelfde ontwerper heeft bijvoorbeeld ook andere ontwerpen gemaakt met leuning.

    Met vriendelijke groet,

    Joeri

  • Gert Wester
    20 juni 2017

    Gisteren even op het nieuwe bankje gelegen, want zitten is onmogelijk. Waardeloos !!
    Wij gebruiken de bankjes om even te rusten, broodje te eten, iets te drinken oid, maar dat is onmogelijk door deze gedrochten. Eerder kon je met 4 personen prima zitten op de bankjes, op deze nieuwe aan het begin van de boschplaat , kun je met 1 1/2 persoon liggen op een houten bed.
    Ik hoop dat jullie het verstand nog niet helemaal zijn verloren en stoppen met dit , tot mislukken gedoemde project. De “oude” bankjes zijn prima, zitten goed en zijn zeer duurzaam. Wat wil je nog meer. Staan laten svp en stoppen met die flauwekul.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog