www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Crossbill Guide van de Wadden

18 februari 2019 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Sinds eind 2017 mogen wij als waddenboswachters en waddenbewoners trots zeggen dat we in het ‘mooiste natuurgebied van Nederland’ wonen. Toch ontbrak het nog aan één belangrijk ding in het Waddengebied: een universele reis- en natuurgids voor dit mooiste natuurgebied. Die is er nu: de Crossbill Guide van de Wadden! Deze is in nauwe samenwerking met de boswachters op de Wadden tot stand gekomen.

Meekijken over de schouder

De Crossbill Guide van de Wadden komt op 21 februari uit. In deze gids staan de mooiste wandel- en fietsroutes van de Wadden beschreven, plus een hoop extra informatie. Bij de totstandkoming van de gids hebben mijn collega’s van de Wadden en ik meegekeken over de schouder van schrijver Dirk Hilbers. Want ja, de boswachters weten toch echt het beste wat de mooiste plekjes in hun gebied zijn. En dan komt het aan op keuzes maken, want je kan niet alles opnemen in een gids.

Mooiste plek op Terschelling

Ik beperkte mij met mijn bemoeienis tot Terschelling. Eén van de mooiste routes die is opgenomen is ook voor mijzelf nog steeds een favoriet: door de Koegelwieck en het Hoornerbos. Dit stukje is jarenlang bijna letterlijk mijn achtertuin geweest, waarbij ik meerdere keren per week vanaf Hoorn op de rand van het Hoornerbos en de Koegelwieck naar het strand liep en weer terug (dat doe ik nog steeds graag, maar het is nu ietsje minder achtertuin). Van mei t/m juli barst het hier van de bijzondere planten, zoals addertong en moeraswespenorchis. Ook is het het enige duingebied waar je maar liefst vier soorten parelmoervlinders kan tegenkomen. Het liefste ga ik hier in het voorjaar aan de zuidkant van de zeereep zitten met een verrekijker, met uitzicht op de duinstruwelen. Vorig jaar vloog er hier tijdens de trek ineens een wielewaal voorbij en ook blauwborsten zie je geregeld!

Natuur censuur

Toch geven we in de Crossbill Guide niet alle natuurwonderen van het eiland prijs. Sommige soorten zijn zo zeldzaam of beschermd dat we ze koste wat kost willen beschermen. De eerste conceptroutes zijn daarom op sommige punten ook aangepast om de natuur te beschermen. Zo is het natuurlijk hartstikke mooi om een blauwe kiekendief te zien (yes, we hebben ze nog op het eiland!), maar de plek waar ze broeden hangen we liever niet aan de grote klok.  Door op voorhand op deze manier samen de routes en mogelijkheden te doorlopen is een hele veelzijdige natuurgids opgeleverd door Dirk en zijn team. Gefeliciteerd!

reageren

geef een reactie

 • J.
  8 maart 2019 om 15:53

  ”Sinds eind 2017 mogen wij als waddenboswachters en waddenbewoners trots zeggen dat we in het ‘mooiste natuurgebied van Nederland’ wonen” Aldus de redactie. — Wat als het grootste deel van de bevolking nou zegt dat de veluwe het mooiste natuurgebied van nederland is? de meningen over wat nou het mooiste natuurgebied van nederland is zijn in ieder geval verdeerd over ons hollanders.

 • veronica sikkel
  25 februari 2019 om 13:12

  Heel goed om niet alles te `verklappen`…. zo houden we nog een kans om te verdwalen!!!!

 • Piet Lammerts
  20 februari 2019 om 21:50

  Nuttig en zinvol initiatief. Er zullen altijd plekjes zijn die je nog niet ontdekt hebt.
  Welkome aanvulling op bestaande gidsen

 • Jos
  19 februari 2019 om 12:23

  Goed initiatief, niet alleen bruikbaar voor badgasten maar ook voor eilanders. We zijn tenslotte nooit te oud om te leren. Ook handig om meer info over de andere eilanden te krijgen. Voor als we zin hebben om te Wadden hoppen.

 • Albert Westerhof
  18 februari 2019 om 21:57

  Lijkt me een aanwinst voor waddenliefhebbers als ik.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog