www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Nieuwe exmoorpony’s op Terschelling

28 juni 2019 Boswachter Iris de Boer in Terschelling

Rechts de 2 nieuwe pony's. Foto: Anemoon Elzinga

Landerummerheide, 24 mei 2019. Tot die dag begraasden twee exmoorpony’s al jaren dit gebied (met in de zomer hulp van een koppel landgeiten). De pony's zijn aardig oud en van de ene op de andere dag troffen we één van de pony’s dood aan in het gebied. De overgebleven pony, een merrie, zelfs nog geboren op de Landerummerheide, bleef alleen over. Maar gelukkig niet voor lang.

De merrie zocht vrij snel het gezelschap van de landgeiten op. Erg leuk, want normaal stonden de geiten en de pony’s eigenlijk nooit bij elkaar. Maar desondanks gingen we gauw opzoek naar nieuwe exmoorpony’s voor op de Landerummerheide en die zijn er nu!

Woensdag zijn ze opgehaald. Twee mooie donkere ruinen van zes en acht jaar. Ze liepen in het gebied De Houtwiel. Een ander gebied van Staatsbosbeheer in Noord Friesland.

We zijn erg blij dat deze twee pony’s het begrazingsgebied hier komen versterken. En het mooie is dat de oude merrie en de twee nieuwe pony’s elkaar binnen een paar uur al hadden gevonden en rustig samen stonden te grazen.

De drie pony’s zorgen ervoor dat het duingebied niet vol groeit met grassen. De landgeiten die in de zomer het gebied begrazen eten de berkjes op. Op deze manier blijft de Landerummerheide een open duinheide die eind augustus prachtig paars kleurt!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog