www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Richtlijnen voor MTB’en en fatbiken op Terschelling

8 juli 2020 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Voor wie van fietsen en wandelen houdt is Terschelling een paradijs. Er mag veel, veel meer dan aan de wal. Dat hoort ook een beetje bij het vrije eilandgevoel. Toch is het soms nodig om met regels te komen, zoals nu voor het fietsen met MTB’s en fatbikes door de natuur. De laatste tijd zien we dat hierdoor steeds vaker schade ontstaat in de natuur. Daarom hebben we nu een aantal richtlijnen opgesteld die het MTB’en in goede banen moet leiden, zodat er ook in de toekomst (bijna) evenveel mogelijk blijft.

Richtlijnen

Onderstaande richtlijnen verspreiden we nu op het eiland bij o.a. de fietsverhuurders. (logiesverstrekkers kunnen de flyer hier downloaden en printen voor in hun huisje/kamers) Daarnaast benaderen we binnenkort ook een aantal eilander MTB’ers om het probleem te bespreken en oplossingen te bedenken. We houden een proefperiode aan van een half jaar, daarna kijken we of het werkt of dat we iets anders moet gaan doen.

 1. Fietsen op fietspaden en brede wandelpaden is altijd toegestaan
 2. Fiets niet op paden smaller dan 50 cm. en nooit buiten de paden
 3. Fiets op het strand langs de waterlijn
 4. Verstoor geen rustende groepen vogels op het strand
 5. Houd rekening met andere recreanten, geef elkaar de ruimte

Bredere paden, meer verstoring

Op Terschelling is het toegestaan om te fietsen op alle wegen en paden. In de praktijk zien we nu dat er steeds vaker ook op erg smalle onofficiële paden wordt gefietst die daardoor breder worden. Dit heeft een aantal nadelige gevolgen. Ten eerste het directe verlies van natuur, wanneer een pad van bijvoorbeeld 200 meter 30 cm. breder wordt door intensief gebruik is er op dat stuk een verlies van 60 vierkante meter natuur. Tegelijk zorgt een breder pad ervoor dat meer mensen het pad gebruiken, gevolg: meer drukte in dat stuk natuur en daarmee meer verstoring. Het duingebied raakt steeds meer versnipperd door paden, terwijl bijvoorbeeld een broedende wulp al verstoord wordt vanaf een afstand van 100 meter.

Fietsen buiten de paden

Een ander probleem is het fietsen buiten bestaande paden en het afsnijden van bochten, bijvoorbeeld door duingebied met een lage begroeiing met korstmossen. Dat fietst lekker, maar het brengt flinke schade toe aan de korstmossen die slechts 1 tot 2 millimeter per jaar groeien. De sporen blijf je zien en zo ontstaan op den duur weer nieuwe paden.

Fatbikes op het strand

Met een fatbike is een tochtje naar het Amelandergat zo gepiept. Maar ook hier moet je rekening houden met de natuur. Midden op het strand broeden geregeld vogels. Het beste is dus om alleen over het harde strand langs het water te fietsen en niet door het losse zand midden op het strand.

Rekening houden met anderen

Fietsers op een MTB zijn samen met andere recreanten te gast in de natuur op Terschelling. Wandelpaden worden vooral gebruikt door wandelaars en ruiterpaden door ruiters. Houd hier rekening mee als fietser en passeer anderen met gepaste snelheid, ga zo nodig even opzij.

reageren

geef een reactie

 • Joris Verwijmeren
  21 augustus 2022 om 16:24

  Ik was op Terschelling en wilde graag een stukje mountainbiken. Omdat ik de natuur graag zo min mogelijk verstoor en ook andere recreanten liever niet tot last ben, fiets ik bij voorkeur op uitgezette routes. Helaas bleken die er op Terschelling niet te zijn, zelfs niet in de vorm van een GPX-route. Wel kwam ik hier en op andere plekken een hoop betuttelende regeltjes tegen. In plaats van benadrukken wat er allemaal niet mag, zou ik liever horen waar ik wel een mooie route kan fietsen zonder hinder te veroorzaken.

  • joerilamers
   5 september 2022 om 11:38

   Beste Joris,

   Het bericht waar je op reageert is van 2020. Ondertussen hebben we op het eiland nieuwe regels wat betreft MTB’en opgesteld, in samenspraak met verschillende partijen waaronder de lokale mtb’ers. Op onze landelijke website staan deze ook vermeld: https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/locaties/terschelling/toegankelijkheid
   Voor mtb’ers hebben we nu een kaart met daarop de paden waarop wel gereden mag worden, aangevuld met enkele gedragsregels.
   Ik zie net dat de lokale VVV de regels nog niet heeft aangepast op hun website, daar ga ik even achteraan.

   Met vriendelijke groet,

   Joeri Lamers

  • Boswachter Joeri Lamers
   5 september 2022 om 11:38

   Beste Joris,

   Het bericht waar je op reageert is van 2020. Ondertussen hebben we op het eiland nieuwe regels wat betreft MTB’en opgesteld, in samenspraak met verschillende partijen waaronder de lokale mtb’ers. Op onze landelijke website staan deze ook vermeld: https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/locaties/terschelling/toegankelijkheid
   Voor mtb’ers hebben we nu een kaart met daarop de paden waarop wel gereden mag worden, aangevuld met enkele gedragsregels.
   Ik zie net dat de lokale VVV de regels nog niet heeft aangepast op hun website, daar ga ik even achteraan.

   Met vriendelijke groet,

   Joeri Lamers

 • John strabucchi
  22 augustus 2021 om 19:08

  Betreft mountainbikers door de paden van Terschelling.
  Ik schrok toen ik een wandeling maakte door de Rozenlaan. Diepe sporen van fietsenbanden hebben het pad helemaal vernield. Er wordt ook gefietst langs het pad door de hei en cranberryvelden om de modder te vermijden.
  Zo’n mooi pad vol Terschellingse natuur. Erg jammer dat het vernield wordt door deze fietsers.
  Met een vriendelijke groet.

 • P Schroo
  6 mei 2021 om 10:51

  Misschien is het handig om de bikers op de officiële wandelpaden te verbieden, ook tijdens het broedseizoen de duinen te vermijden.

 • Ben Dijkhuizen
  6 mei 2021 om 09:48

  In Leusden, waar ik woon ligt een bosgebied de Treek. . Tot voor kort reden de MTB ers overal, of het nu mocht of niet. Als natuurliefhebber en fotograaf had ik er vaak last van. Mooie regels, hielpen niets. Pas toen er een MTB route werd aangelegd ging het ineens goed. Als oud eilander kom ik veel op Terschelling, regels voor MTB op Terschelling zullen volgens mij amper werken. Alleen als er een goede MTB route komt zal het goed gaan, ik heb het in Leusden zien gebeuren.

 • Roelof
  23 februari 2021 om 06:00

  Hallo, ik ben een toerist. Voor mij waren de MTB regels niet duidelijk voor ik ze hier las. Onze fietsen zijn bij het huisje afgeleverd zonder regels of flyer.
  In het Formeerder bos zijn heel veel paadjes, is het toegestaan om daar te rijden? Groet, Roel

  • Boswachter Joeri Lamers
   24 februari 2021 om 11:39

   Dag Roelof, goed dat je dit meldt. De fietsverhuurders zouden bij het verhuren van e fietsen de flyers moeten meegeven. Als dit dus niet gebeurd is dat iets wat we met hen moeten bespreken. Wat betreft het bos is het nu toegestaan op alle paden te fietsen. Hele smalle onofficiële paden (paadjes van wild, kruip door sluip door) uitgesloten.

 • Marian Vriend
  7 februari 2021 om 17:07

  Wat zie ik tot mijn verbazing op de flyer (MTB en fatbike op Terschelling) die bij de fietsverhuurbedrijven ligt? Een levensgrote foto van een mountainbiker die NIET op een pad breder dan 50 cm fietst, maar zo te zien (althans die indruk wekt het) midden door de natuur. Dat is nou net niet wat je wilt, en wat helaas toch nog erg veel gebeurt … Suggestie: een nieuwe folder!

 • Marjan
  10 januari 2021 om 20:01

  Ik mountainbike graag en wil zodoende ook reageren, om een ander geluid te laten horen. Ik denk ook, dat het verstandig is een mountainbike route aan te leggen. Er liggen over het hele eiland, fietspaden, wandelpaden en ruiterpaden. Waarom dan niet ook een mountainbike route. Hiermee zorg je ervoor, dat de mountainbikers gescheiden worden van andere recreanten en kun je beter regulieren, waar je de mountainbiker wel en niet hebben wilt. Ik lees dat andere recreanten zich ergeren aan de mountainbiker. Maar dit is ook andersom het geval. Er zijn namelijk ook heel a-sociale wandelaars, fietsers (niet mountainbikers) en ruiters. Als je deze groepen van elkaar scheidt, hoeft niemand zich aan de ander te ergeren en kan ieder zijn hobby uitoefenen. Helaas zijn er ook onder de mountainbikers a-sociale mensen bij. Maar mijn ervaring is, dat dit slechts een klein groepje is. Het overgrote gedeelte houdt zoveel mogelijk rekening met andere gebruikers van de paden. Maar helaas blijft de
  a-sociale mountainbiker bij iedereen hangen en is de nette mountainbiker niet eens opgevallen en hoor je die verhalen dus niet. Volgens mij zou je dus iedereen een plezier doen, door mountainbike routes aan te leggen.

  • Herbert
   5 maart 2021 om 21:54

   Beste Marjan,
   Nederland ergert zich wat af! Als we alle groepen die zich aan elkaar ergeren van elkaar moeten scheiden, komen we absoluut een heleboel ruimte tekort voor 17 miljoen Nederlanders. Een beetje meer tolerantie zou al een heleboel schelen! Binnen alle groepen is maar een klein percentage die het voor de rest verpesten. Ik ben zelf ook een mountainbiker, maar ik mag ook graag wandelen. Ik mtb veel op de sallandse heuvelrug, prachtig gebied, maar daar maak je precies hetzelfde mee!
   Volgende maand ga ik naar Terschelling en hoop daar een paar mooie tochten te maken op de mtb, maar ook lekker te kunnen wandelen. Ik ga mij niet ergeren en blijf vriendelijk tegen mede pad gebruikers.

 • Albert A. Buren
  5 augustus 2020 om 12:12

  Ik ben kwaad en niet zon beetje ook.. Ik fiets het Snijders pad op en dan komen er een paar heren op een fiets met van die tractor-banden aan een bloedgang kon net het gras inrijden anders had ik nu in de helicopter gelegen.
  Vraag kunnen/willen daar iets aan doen ik weet dat het moeilijk is.
  P.s fietspad naar Paal 8 is een stuk verbeterd.
  vrgr Albert Buren. Cyprianstraat 18.

 • Ben Dijkhuizen
  9 juli 2020 om 09:05

  In de bossen van de Treek bij Leusden ging het pas goed met de crossfietsen toen een baan was aangelegd. Een hele mooie baan. Netjes vragen je goed te gedragen helpt niets, alleen een mooie aangelegde crossroute helpt. Ik kom vaak op Terschelling, (ben oud Terschellinger) en zie ze nu op de meest idiote plekken fietsen.

  • Boswachter Joeri Lamers
   14 juli 2020 om 15:40

   Hallo Ben, de situatie op Terschelling verschilt gelukkig met die aan de wal. Op dit moment zien we wel MTB’ers en zien we ook dat er schade ontstaat, maar de intensiteit is niet zo groot als aan de wal. Een goed moment dus om met elkaar ervoor te zorgen dat het niet uit te hand loopt.

 • Grietje
  8 juli 2020 om 14:29

  Inderdaad, is het niet beter om in het bos- en duingebied enkele MTB-routes te maken, vooral voor eilandgasten? En deze dan alleen deze bestemming te geven? Ook kun je zo, lijkt mij, de schade die ontstaat aan de natuur beter monitoren. Wandelaars, fietsers en MTB-ers gaan niet samen is mijn ervaring hier op het vaste land. De rijstijl is m.i. daarvoor voor een groot deel niet tolerant genoeg ……. net als bij wielrenners. Dat ik ook nog op Terschelling moet worden toegeschreeuwd opzij te gaan als wandelaar of fietser …… De eilander-MTB-ers zullen de weg wel weten, maar MTB voor niet-eilanders zou eigenlijk ontmoedigd moeten worden. Dus zeker geen MTB-fietsen verhuren.

  • joerilamers
   14 juli 2020 om 15:39

   Hoi Grietje, we kunnen geen onderscheid maken tussen eilander MTB’ers en Mtb’ers die van de wal komen. Uiteraard is een route ene optie, maar die gaat wel ten koste van wandelpaden. Gelukkig is de druk op dit moment niet zo hoog als in gebieden aan de wal, daarom is dit een goed moment om met elkaar afspraken te maken.

 • Albert
  8 juli 2020 om 10:26

  Is het niet verstandig om MTB-ers eerder mee te nemen vóór deze beslissing? Ze hadden misschien tips kunnen geven en het gevoel gehad van inspraak. Verder is het misschien een overweging om speciale MTB routes aan te leggen? Ook weer in overleg met MTB-ers? Zo creëer je draagvlak en begrip lijkt me. Verder zijn er MTB regels waar iedereen zich aan zou moeten houden.

  • Boswachter Joeri Lamers
   8 juli 2020 om 10:32

   Hallo Albert, het gaat op dit moment om een aantal subtiele richtlijnen. Uiteraard gaan we met MTB’ers van het eiland in gesprek, maar dat was dit voorjaar gezien Corona niet echt mogelijk. Tegelijk zien we de effecten in de natuur en willen we dit hoogseizoen er wel voor zorgen dat er niet onnodig meer schade ontstaat, vandaar nu deze actie, vooral gericht op bezoekers. Inspraak voor eilander fietsers komt zeker, waarbij we alle opties open houden (behalve de optie “niets doen”).

  • Plomp
   8 juli 2020 om 10:44

   Laat de natuur heel , er is ruimte op de fietspaden genoeg .

  • Roel
   23 februari 2021 om 05:54

   Hallo, ik ben een toerist. Voor mij waren de MTB regels niet duidelijk voor ik ze hier las. Onze fietsen zijn bij het huisje afgeleverd zonder regels of flyer.
   In het Formeerder bos zijn heel veel paadjes, is het toegestaan om daar te rijden? Groet, Roel

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog