www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Richtlijnen voor MTB’en en fatbiken op Terschelling

8 juli 2020 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Voor wie van fietsen en wandelen houdt is Terschelling een paradijs. Er mag veel, veel meer dan aan de wal. Dat hoort ook een beetje bij het vrije eilandgevoel. Toch is het soms nodig om met regels te komen, zoals nu voor het fietsen met MTB’s en fatbikes door de natuur. De laatste tijd zien we dat hierdoor steeds vaker schade ontstaat in de natuur. Daarom hebben we nu een aantal richtlijnen opgesteld die het MTB’en in goede banen moet leiden, zodat er ook in de toekomst (bijna) evenveel mogelijk blijft.

Richtlijnen

Onderstaande richtlijnen verspreiden we nu op het eiland bij o.a. de fietsverhuurders. (logiesverstrekkers kunnen de flyer hier downloaden en printen voor in hun huisje/kamers) Daarnaast benaderen we binnenkort ook een aantal eilander MTB’ers om het probleem te bespreken en oplossingen te bedenken. We houden een proefperiode aan van een half jaar, daarna kijken we of het werkt of dat we iets anders moet gaan doen.

 1. Fietsen op fietspaden en brede wandelpaden is altijd toegestaan
 2. Fiets niet op paden smaller dan 50 cm. en nooit buiten de paden
 3. Fiets op het strand langs de waterlijn
 4. Verstoor geen rustende groepen vogels op het strand
 5. Houd rekening met andere recreanten, geef elkaar de ruimte

Bredere paden, meer verstoring

Op Terschelling is het toegestaan om te fietsen op alle wegen en paden. In de praktijk zien we nu dat er steeds vaker ook op erg smalle onofficiële paden wordt gefietst die daardoor breder worden. Dit heeft een aantal nadelige gevolgen. Ten eerste het directe verlies van natuur, wanneer een pad van bijvoorbeeld 200 meter 30 cm. breder wordt door intensief gebruik is er op dat stuk een verlies van 60 vierkante meter natuur. Tegelijk zorgt een breder pad ervoor dat meer mensen het pad gebruiken, gevolg: meer drukte in dat stuk natuur en daarmee meer verstoring. Het duingebied raakt steeds meer versnipperd door paden, terwijl bijvoorbeeld een broedende wulp al verstoord wordt vanaf een afstand van 100 meter.

Fietsen buiten de paden

Een ander probleem is het fietsen buiten bestaande paden en het afsnijden van bochten, bijvoorbeeld door duingebied met een lage begroeiing met korstmossen. Dat fietst lekker, maar het brengt flinke schade toe aan de korstmossen die slechts 1 tot 2 millimeter per jaar groeien. De sporen blijf je zien en zo ontstaan op den duur weer nieuwe paden.

Fatbikes op het strand

Met een fatbike is een tochtje naar het Amelandergat zo gepiept. Maar ook hier moet je rekening houden met de natuur. Midden op het strand broeden geregeld vogels. Het beste is dus om alleen over het harde strand langs het water te fietsen en niet door het losse zand midden op het strand.

Rekening houden met anderen

Fietsers op een MTB zijn samen met andere recreanten te gast in de natuur op Terschelling. Wandelpaden worden vooral gebruikt door wandelaars en ruiterpaden door ruiters. Houd hier rekening mee als fietser en passeer anderen met gepaste snelheid, ga zo nodig even opzij.

reageren

geef een reactie

 • Albert A. Buren
  5 augustus 2020 om 12:12

  Ik ben kwaad en niet zon beetje ook.. Ik fiets het Snijders pad op en dan komen er een paar heren op een fiets met van die tractor-banden aan een bloedgang kon net het gras inrijden anders had ik nu in de helicopter gelegen.
  Vraag kunnen/willen daar iets aan doen ik weet dat het moeilijk is.
  P.s fietspad naar Paal 8 is een stuk verbeterd.
  vrgr Albert Buren. Cyprianstraat 18.

 • Ben Dijkhuizen
  9 juli 2020 om 09:05

  In de bossen van de Treek bij Leusden ging het pas goed met de crossfietsen toen een baan was aangelegd. Een hele mooie baan. Netjes vragen je goed te gedragen helpt niets, alleen een mooie aangelegde crossroute helpt. Ik kom vaak op Terschelling, (ben oud Terschellinger) en zie ze nu op de meest idiote plekken fietsen.

  • Boswachter Joeri Lamers
   14 juli 2020 om 15:40

   Hallo Ben, de situatie op Terschelling verschilt gelukkig met die aan de wal. Op dit moment zien we wel MTB’ers en zien we ook dat er schade ontstaat, maar de intensiteit is niet zo groot als aan de wal. Een goed moment dus om met elkaar ervoor te zorgen dat het niet uit te hand loopt.

 • Grietje
  8 juli 2020 om 14:29

  Inderdaad, is het niet beter om in het bos- en duingebied enkele MTB-routes te maken, vooral voor eilandgasten? En deze dan alleen deze bestemming te geven? Ook kun je zo, lijkt mij, de schade die ontstaat aan de natuur beter monitoren. Wandelaars, fietsers en MTB-ers gaan niet samen is mijn ervaring hier op het vaste land. De rijstijl is m.i. daarvoor voor een groot deel niet tolerant genoeg ……. net als bij wielrenners. Dat ik ook nog op Terschelling moet worden toegeschreeuwd opzij te gaan als wandelaar of fietser …… De eilander-MTB-ers zullen de weg wel weten, maar MTB voor niet-eilanders zou eigenlijk ontmoedigd moeten worden. Dus zeker geen MTB-fietsen verhuren.

  • joerilamers
   14 juli 2020 om 15:39

   Hoi Grietje, we kunnen geen onderscheid maken tussen eilander MTB’ers en Mtb’ers die van de wal komen. Uiteraard is een route ene optie, maar die gaat wel ten koste van wandelpaden. Gelukkig is de druk op dit moment niet zo hoog als in gebieden aan de wal, daarom is dit een goed moment om met elkaar afspraken te maken.

 • Albert
  8 juli 2020 om 10:26

  Is het niet verstandig om MTB-ers eerder mee te nemen vóór deze beslissing? Ze hadden misschien tips kunnen geven en het gevoel gehad van inspraak. Verder is het misschien een overweging om speciale MTB routes aan te leggen? Ook weer in overleg met MTB-ers? Zo creëer je draagvlak en begrip lijkt me. Verder zijn er MTB regels waar iedereen zich aan zou moeten houden.

  • Boswachter Joeri Lamers
   8 juli 2020 om 10:32

   Hallo Albert, het gaat op dit moment om een aantal subtiele richtlijnen. Uiteraard gaan we met MTB’ers van het eiland in gesprek, maar dat was dit voorjaar gezien Corona niet echt mogelijk. Tegelijk zien we de effecten in de natuur en willen we dit hoogseizoen er wel voor zorgen dat er niet onnodig meer schade ontstaat, vandaar nu deze actie, vooral gericht op bezoekers. Inspraak voor eilander fietsers komt zeker, waarbij we alle opties open houden (behalve de optie “niets doen”).

  • Plomp
   8 juli 2020 om 10:44

   Laat de natuur heel , er is ruimte op de fietspaden genoeg .

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog