www.boswachtersblog.nl/ Texel

Volop gevlekte orchissen op Texel

8 juni 2012 Boswachter Erik van der Spek in Texel

De gevlekte orchis is een van de orchideeën die op Texel in grote aantallen groeit en nu staan ze in bloei. Genieten voor iedereen die op Texel rond wandeld of fietst. De grootste aantallen zijn te vinden in de natuurreservaten. Een veel bewonderde groeiplaats is het Alloo bij Ecomare, waar iedereen er vanaf de omliggende paden goed zicht op heeft. Doordat het dit voorjaar niet een l;ange periode droog is geweest  zijn de grassen en andere planten wat hoger dan normaal. De gevlekte orchissen steken er dit jaar niet met kop en schouder bovenuit. Dankzij hun knol beschikken ze in drogere jaren over wat reserves. Ook in de Ploegelanden neemt het aantal gevlekte orchissen toe, na de natuurinrichting hebben zij zich hier gevestigd. Ze doen hier hun Texelse naam, voor alle paasbloeiende orchisen, koeienblommen eer aan. Het gebied wordt voor Staatsbosbeheer begraasd met Schotse hooglanders.

Op Texel zijn gevlekte orchissen soms ook in de wegberm te vinden, let er eens op. Goed wegbermbeheer werpt zo zijn vruchten af.

boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Rare lizard orchid on Dutch island | Dear Kitty. Some blog
    8 juni 2012 om 14:58

    […] Texel island orchids: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog