www.boswachtersblog.nl/ Texel

Heideblauwtjes genieten van het mooie weer op Texel

30 juni 2012 Boswachter Erik van der Spek in Texel

In het Nationaal Park Duinen van Texel vliegen nu de heideblauwtjes. Deze zeldzame dagvlinders zijn te vinden op de heide van de oude Mientgronden tussen Den Hoorn en De Koog. De rupsen eten vooral struikhei. De vlinder vliegen van juni tot in augustus. Het heideblauwtje overwinter als ei laag  aan een takje struikhei. Eind maart, wanneer de nieuwe blaadjes van de struikhei beginnen te groeien, komen de eieren uit. Wanneer het nodig is om stukken waar heideblauwtjes zitten te maaien of plaggen zal Staatsbosbeheer daarom steeds een deel van de heide ongemoeid laten. Half juni verpoppen de rupsen. Een deel van de rupsen wordt door mieren meegenomen naar hun nest. De mieren eten de zoete uitscheiding van de rupsen en de rups heeft een veilig onderkomen voor het verpoppen. Maar dat kunnen ze ook zonder hulp van mieren in de grond doen. Vrouwtjes zijn overwegend bruin van kleur, de mannetjes zij echt blauw.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Texel butterfly and bee news | Dear Kitty. Some blog
    30 juni 2012 om 17:40

    […] from wildlife ranger Erik van der Spek on Texel island in the Netherlands: Silver studded blues enjoy the beautiful weather on […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog