www.boswachtersblog.nl/ Texel

Goed grasklokjes jaar in De Bollekamer op Texel, ga er wandelen en geniet.

5 augustus 2012 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Wandelend in de Bollekamer in de Duinen van Texel kan iedereen nu genieten van bloeiende grasklokjes. Grasklokjes zijn op Texel het bekendst van de tuinwallen op de Hoge Berg, maar zijn ook in de duinen te vinden. Het talrijkst zijn ze daar in de Bollekamer het oude duingebied tussen Den Hoorn en de Dennen. Wandelend via de rondwandelingen De Bollekamer of Pieter Rozenvlak kom je ze telkens tegen in de duingraslanden en de duinheide op de duintjes. Ook langs de Rommelpot en het Jan Ayeslag zijn de grasklokjes te vinden. De overvloed aan grasklokjes dit jaar is vermoedelijk aan de regelmatige regen te danken. Sinds het invoeren van het begrazingsbeheer door Staatsbosbeheer in 1995 is het grasklokje in dit duingebied algemener geworden. Ze profiteren vermoedelijk op twee manieren van het vee. Er zijn meer plekken open genoeg voor de zaden om te kiemen, maar betere verspreiding van de zaden door het vee is mogelijk nog belangrijker. De overvloed aan grasklokjes is goed nieuws voor de kleine populatie van de klokjesdikpootbijen die hier voorkomt. Vorig jaar heb ik maar één exemplaar gezien en dit jaar nog geen, voor de enkele beesten die er hopelijk nog zijn is er nu genoeg stuifmeel om veel larven te voeden. Dit is in Nederland de enige populatie die uit de duinen bekend is. Ook op de Hoge Berg zijn ze dit jaar nog niet gezien. Deze soort is het dichtste bij in Drenthe of het Gooi te vinden en leeft mogelijk al 6000 jaar geïsoleerd van de klokjesdikpootbijen in het oosten van het land.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Forester moth on Texel island | Dear Kitty. Some blog
    5 augustus 2012 om 09:26

    […] Hoge Berg flowers: here. See also here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog