www.boswachtersblog.nl/ Texel

Het zoemt op de paarsgekleurde hei

6 augustus 2012 Boswachter Erik van der Spek in Texel

 

Zilverenzandbij, vrouw. In artikel foto’s van mannen

De hei in de duinen begint paars te kleuren. Eigenlijk moet ik schrijven dat één van de heides in de duin weer paars begint te kleuren; de struikhei. Van de andere twee soorten hei is de rosse bloeiende gewone dopheide bijna uitgebloeid en de in het voorjaar onopvallend bloeiende kraaiheide heeft nu zwarte bessen waarin de zaden zitten. Maar bij hei denken we in Nederland toch vooral aan de struikhei, van de bekende paarse heidevelden. Op Texel komen deze drie soorten naast en door elkaar voor. De gewone dophei is een soort van de noordelijke kusten langs de Atlantische oceaan. De kraaihei is een soort van koude streken op het noordelijk halfrond en is in Nederland beneden de grote rivieren nauwelijks te vinden. De struikhei komt van nature in bijna heel Europa voor, vanaf IJsland tot in West-Siberië. De struikhei is ook bekend om de vele insecten, vooral bijensoorten, die er nectar en/of stuifmeel. 2012 week31 Het zoemt op de paarsgekleurde hei

Boswachter Erik van der Spek 

reageren

geef een reactie

  • Forester moth on Texel island | Dear Kitty. Some blog
    6 augustus 2012 om 08:45

    […] heathland plants: here. Share this:TwitterFacebookLike this:Like11 bloggers like this. This entry was posted in […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog