www.boswachtersblog.nl/ Texel

Driedistel, een onopvallende schoonheid in de duinen van Texel

19 augustus 2012 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Let tijdens een wandeling door de duinen eens op de driedistel. Op het eerste gezicht lijkt het een verdroogde stroobloem. Maar wanneer je hem van dichter bij bekijkt zie je meer kleuren. De driedistel is onder andere te vinden in het deel van de Slufterbollen dat in het struingebied ligt dat Staatsbosbeheer in het zuiden van De Slufter heeft aangewezen.

De driedistel is een composiet die verspreid over Europa voorkomt. De plant is twee of meerjarig, ze bloeien dus nog niet in het jaar dat ze kiemen. Driedistels bloeien van juli tot in september. De naam danken ze aan het feit dat er nog al eens maar drie bloemhoofdjes per stengel groeien, maar het kunnen er ook veel meer zijn. Driedistels groeien op zonnige open plaatsen, varierend van droog tot matig vochtig en voedselarm tot matig voedselrijk. De bodem bevat vaak wat humus en kalk.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
   20 augustus 2012 om 11:06

   Bedankt, graag gedaan en bedankt voor het podium, Erik

 • Forester moth on Texel island | Dear Kitty. Some blog
  19 augustus 2012 om 09:45

  […] thistles: here. Share this:TwitterFacebookLike this:Like11 bloggers like this. This entry was posted in […]

 • ed nijhof
  19 augustus 2012 om 08:50

  Je zou er zo langs lopen en negeren als uitgebloeide plant. Goed dat we er weer op gewezen worden om onze ogen beter te gebruiken waardoor we meer schoonheid ontdekken. Prachtige foto.
  Bedankt.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog