www.boswachtersblog.nl/ Texel

Schorzijde bij leeft nu ook in De Slufter

9 september 2012 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Al vele jaren is er gezocht naar schorzijdebijen in De Slufter op Texel. De schorzijdebij is een zeldzame wilde bij die voor haar larven stuifmeel verzamelt op zeeaster en nestelt in kaal zand. De schorzijdebij is vanaf midden Frankrijk tot in het Waddengebied van Nedersaksen en op het tegenoverliggende deel van de Engelse kust te vinden. Bijna alle vindplaatsen zijn buitendijks. Ook wanneer er veel zeeaster binnendijks is te vinden. Het lijkt erop dat binnendijkse zeeaster alleen te gebruiken is wanneer heel dichtbij buitendijks duintjes te vinden zijn met geschikte nestelplekken. Langs de randen van de Slufter is nestgelegenheid wel te vinden. Zeeaster groeit er ook al lang, toch waren de schorzijdenbijen er niet te vinden. Vermoedelijk kwam er te weinig zeeaster in bloei zolang er hier schapen graasden. Die vinden deze plant erg lekker, net als wij alleen zetten wij het onder de naam lamsoor op ons bord.Nu er geen schapen meer grazen komt er veel meer zeeaster tot bloei in De Slufter. De schorzijdebijen hebben dit ook ontdekt. De dichtstbijzijnde populatie zit op de kwelder van de Volharding. Verder zijn ze op Texel bekend van De Schorren, NIOZ-kwelder, Mokbaai en De Hors.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Texel butterfly and bee news | Dear Kitty. Some blog
    9 september 2012 om 16:33

    […] halophilus bees on Texel: here. Share this:TwitterFacebookLike this:Like12 bloggers like this. This entry was posted in […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog