www.boswachtersblog.nl/ Texel

Rapport ‘VELDNAMEN IN DE DUINEN VAN TEXEL’ komt 11 oktober uit!

26 september 2012 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Lange Dam. De Nederlanden. Gortersvlakkie. Strand zonder Zee. Doodskist. Klamat.

 Vanaf 1970 heeft Staatsbosbeheer in zijn beheerplannen aandacht besteed aan de namen van duinen, duinrichels, stuifdijken, duinvalleien, veldjes, kreken en geulen. In ‘Veldnamen in de duinen van Texel’ hebben Kees Bruin en Erik van der Spek bijna 600 veldnamen toegelicht en op kaarten gezet. Gegevens uit archieven zijn gecombineerd met informatie van bijv. boeren, jagers , en  bos- en vogelwachters.

Sommige veldnamen zijn eeuwen oud (bijv. Galgenduin, Loodsmansduin), de meest recente zijn nog maar enkele jaren oud (bijv. Horsvallei, een nieuwe duinvallei op De Hors). Veel namen stammen uit de 19e eeuw, uit de tijd dat duinen en mientgronden (aan de duinvoet) verpacht werden aan duinboeren. Ook zijn er verwijzingen naar het werk van Rijkswaterstaat (de Kreeftepolder), naar de oorlog (Bunkervallei), en naar aangelande zandplaten (de Hors en Onrust). Enkele veldnamen zijn specifiek voor Texel (+ Noordkop, Wadden) zoals nol, bol, glop en mient. Een veldnaam kan verwijzen naar de vorm van een duin of een vallei, naar eieren rapen, naar een pachter, naar de stranding van een schip of een ander voorval uit het verleden. Soms is alleen de veldnaam bekend, en weten we de betekenis en de precieze locatie niet meer. Soms is een plek in zee verdwenen.

 ‘Veldnamen in de duinen van Texel’ biedt een unieke blik op ontstaan, gebruik en veranderingen van de kust van Texel.

 ‘Veldnamen in de duinen van Texel’ is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland en het Texelfonds.

 Auteurs         Kees Bruin en Erik van der Spek      Eindredacteur  Nico van der Wel        

Veldnamen in de duinen van Texel

Kees Bruin en Erik van der Spek

48 pagina’s inclusief 13 kaarten in kleur

Realisatie: Stichting NatuurMedia i.s.m. Staatsbosbeheer

Met dank aan Texelfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds

 

Winkelprijs EUR 9,00

Te koop in Texelse boekhandels

Ook te bestellen via www.duinenenmensen.nl

reageren

geef een reactie

  • Forester moth on Texel island | Dear Kitty. Some blog
    26 september 2012 om 14:33

    […] diurnal forester, a relative of the more famous six-spot burnet, can be seen regularly on the island this year. It is a species of wet grasslands, heaths and dunes. The caterpillars live on sorrel and […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog