www.boswachtersblog.nl/ Texel

Texelse landschappen; stuifdijken landschap

22 oktober 2012 Boswachter Erik van der Spek in Texel
De Muy vanaf de Bertusnol

Een bijzonder element van het Texelse duingebied wordt gevormd door het stuifdijkenlandschap. Grote delen van het duin bestaan dankzij de aanleg van stuifdijken. Het meest duidelijk is dit te zien in de duinen tussen het oude Texel –daterend van circa 800 jaar na het ontstaan van dit eiland- en het even oude eiland Eierland. Hier bestaat bijna het hele duingebied dankzij de aanleg van stuifdijken.

Kreeftepolder (c) Ton Zegers

Stuifdijk

Een stuifdijk is een dijk die aangelegd is door gebruik te maken van de wind als transportmiddel van het benodigde zand. Door schermen (rijen) riet, wilgentenen, planken of boomtoppen op het strand te plaatsen, kan duinvorming op gang gebracht worden op plekken waar dit gewenst is, mits dit redelijk past bij meest voorkomende windrichting. Is het scherm vol, dan kan er een nieuw scherm voor of op gezet worden. Wanneer er voldoende zand is gevangen, kan er helm op geplant worden. De helm kan doorgaan met het vangen van zand. Helm kan per jaar tot 80 cm zand vangen.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

 • Forester moth on Texel island | Dear Kitty. Some blog
  22 oktober 2012 om 08:33

  […] moth can be seen regularly on the island this […]

 • j.c. vrouwe
  22 oktober 2012 om 07:34

  Aantrekkelijke foto’s van een fascinerend landschap, zou er zo heen willen!
  jv

  • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
   22 oktober 2012 om 07:44

   Bedankt, de boot vaart overdag elk uur, Erik

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog