www.boswachtersblog.nl/ Texel

Dunning in de De Dennen start dinsdag 27 november

22 november 2012 Boswachter Erik van der Spek in Texel

[slideshow]Staatsbosbeheer gaat vanaf 27 dinsdag november dunnen in De Dennen op Texel. Verspreid door het bos vanaf De Koog tot het Jan Ayeslag zijn percelen aan de beurt om gedund te worden. De verwachting is dat het zaagwerk voor de kerstvakantie klaar is. Het hout zal daarna per schip vanuit Oudeschild van Texel worden afgevoerd. Dunnen is het selectief weghalen van een deel van de bomen uit het bos. De blijvende bomen hebben daarna meer ruimte om door te groeien. Op Texel wil Staatsbosbeheer daarbij ook de kieming en de groei van jonge bomen stimuleren. Zo wordt gezorgd voor jonge aanwas in het bos en blijft het bos aantrekkelijk voor de vele recreanten die er graag gebruik van maken. Dunningen worden uitgevoerd volgens de gedragscode zorgvuldig bosbeheer. Het grootste deel van de gekapte bomen wordt verkocht en afgevoerd. Staatsbosbeheer is in Nederland één van de grootste leveranciers van FSC hout. Dit hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Houtverbruik Bij De Koog wordt bos langs het Mienterglop en de Ruijslaan gedund. Er wordt vooral gezaagd in het bosgebied tussen de Fazantenlaan en het Jan Ayeslag. Bij de dunning komt ongeveer 3000m3 hout vrij , gelijk aan de hoeveelheid hout die 3.000 Nederlanders gemiddeld per jaar verbruiken. Bosbouw Technieken BV uit Drenthe komt met een zaagcombinatie en een uitrijcombinatie naar Texel om het werk uit te voeren. Brandhout Er wordt vooral Corsicaanse en Oostenrijkse den gezaagd. Er worden maar weinig loofbomen omgezaagd waardoor vrijwel geen brandhout vrijkomt. Staatsbosbeheer wil toch proberen om aan een deel van de Texelse vraag naar brandhout te voldoen. Daarom wordt bekeken of het mogelijk is de vrachtwagens die naar Texel komen om het hout naar Oudeschild te vervoeren extra loofhout mee te laten nemen. Wanneer hierover meer duidelijk is, kunt u dat onder andere lezen op het weblog van de boswachter: staatsbosbeheertexel.wordpress.com Zelf kijken? De dunning kan hinder veroorzaken door geluid, sporen in bospaden en stapels hout in de berm van boswegen. Soms zal een pad in het bos tijdelijk zijn afgesloten. Aan de andere kant is het een indrukwekkend gezicht om deze machines aan het werk te zien. Wilt u het werk van dichtbij bekijken, uitleg krijgen over het dunnen en een kijkje nemen in een cabine dan kunt u daarvoor een afspraak maken met Niek Borsboom die het werk voor Staatsbosbeheer coördineert via 0651407447

reageren

geef een reactie

  • John Koenen
    31 januari 2013 om 22:10

    Hoe kom ik aan brandhout van S.B.B.

    • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
      1 februari 2013 om 08:15
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog