www.boswachtersblog.nl/ Texel

1 februari herdenking Watersnoodramp

1 februari 2013 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Niet iedereen weet dat er ook op Texel slachtoffers zijn gevallen bij een overstroming tijdens de Watersnoodramp. Zes mannen van het Texelse dijkleger kwamen om toen zij uit de onderlopende polder De Eendracht probeerden weg te komen via de weg vanaf hoeve Zeeburg. Om half twaalf worden zij bij het monument op de binnendijk die het water tegenhield herdacht.

Op veel andere plaatsen wist het dijkleger met man en macht wel dijkdoorbraken te voorkomen. Minder bekend is dat ook in de Texelse duinen grote overstromingen hebben plaatsgevonden. In de webexpositie van Hoogheemraadschap Hollands Noorder Kwartier zit een kaartje waarop dit te zien is. http://www.hhnk.nl/achtergrondinfo/cultuur_historie/cultuur_historie/ramp_1953-2013 Het gebied bij de Robbenjager, de Mandenvallei en via De Slufter de Grote Vallei kwamen onderwater te staan.

Van uit De Slufter over spoelde de zee de Achtbunder stak daarna de Krimweg over om via het Kippenland de Grote Vallei binnen te stromen. Het bedrijf van duinboer Gerrit Koorn had schade door deze overstroming. Het water heeft via deze weg tot bij het wandelpad door de Eierlandse Duinen gestaan. Iets noordelijker brak de zee door de duinen heen en stroomde de Mandenvallei vol. Er ontstond hierdoor eigenlijk een tweede slufter. Slufters kunnen zich vormen doordat op een breed strand duinen ontstaan terwijl de zee toegang houdt tot het gebied erachter. Wat dankzij de niet volledig geslaagde aanleg bij De Slufter is gebeurd. Of doordat de zee door bestaande duinen doorbreekt en een vallei erachter voor de zee toegankelijk wordt.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog