www.boswachtersblog.nl/ Texel

Van de vogelwachter uit de Westerduinen en Bleekersvallei

21 mei 2013 Boswachter Erik van der Spek in Texel

SONY DSCAlgemeen
Het is weer even voorjaar geweest, maar qua temperatuur lijkt het nu alsof de herfst zijn slag al aan het slaan is. Na een lange, droge periode zijn we in een zeer wisselvallig weer beeld gekomen.

PlantenDe planten doen zich genoeg aan het regenwater wat nu valt. De duinen en het bos zien er een stuk groener uit als 14 dagen terug. Ook het rozenkransje wurmt zich een weg naar boven toe. Het is nu nog erg klein. En om de oude plekken waar ze ver in het verleden stonden te controleren, is het nog een beetje vroeg. In de Bleekersvallei staan de grote keverorchis en vleugeltjesbloemen in bloei. Opvallend is dat op de plekken waar de keverorchis vorig jaar stond, er niets terug te vinden is. Misschien moeten we hier nog even geduld voor hebben. Ook is er een hele mooie plek die dicht begroeid is met rondbladig wintergroen. De pinksterbloemen zijn in veel mindere mate in bloei gekomen als vorig jaar.

VogelsDe blauwe kiekendieven zijn nu echt begonnen met nestelen en broeden. De locaties komen steeds beter in beeld. Volgens de telling komen we op 4 territoria. Dat is net zoveel als vorig jaar. De bruine kiekendieven zitten ook op 4 territoria.
De stormmeeuwen bij paal 15 zijn vertrokken. De complete kolonie is verdwenen. In het Duinpark is de kolonie volgens een grove telling ongeveer gelijk gebleven als de jaren ervoor. Wel vonden we kapotte eierdoppen. We denken dan aan predatie onder de meeuwen zelf.

Onderhoud in het gebied
De schelpenpaden zijn weer onderhouden. De gaten die ontstaan zijn in de tijd zijn gevuld door Marcel. Dus alle paden zijn weer te belopen.

Dit was weer het nieuws uit de natuur van de westerduinen.

Vriendelijke groet van de dieren en de bloemen
en de boswachter van de Westerduinen Glenn van Ginkel

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog