www.boswachtersblog.nl/ Texel

Woordvoerders in De Slufter; 2g, 2h, 2i van OSG Texel

18 juli 2013 Boswachter Erik van der Spek in Texel

(c) foto; Ton Zegers (c) foto; Ton Zegers[/caption]

De leerlingen van klas 2i, 2h en 2g van de OSG doen mee aan het landelijke programma ‘Woordvoerders van de Natuur’, mogelijk gemaakt door Nationaal Park Duinen van Texel en Staatsbosbeheer. Ze hebben kennisgemaakt met De Slufter, zowel op school als uiteraard in de natuur zelf. Daarbij kropen ze in de huid van een journalist en hebben ze artikelen en foto’s gemaakt voor Texel Dit Weekend. Deze week en volgende week ziet u het resultaat.

De Slufter is een grote kweldervlakte tussen twee zanddijken in. Het is bijzonder dat een kwelder aan de Noordzeekust ligt. De Slufter kan met harde wind en hoogwater volstromen met zeewater. Vroeger wilden mensen de duinenpartij dicht maken, maar het water spoelde de duinen steeds weg. Het gat in de duinen bleef en is er nu nog steeds.

Verleden
Oosterend was vroeger het oostelijke gedeelte van het eiland. De Cocksdorp was er vroeger nog niet. De Slufter is door het werk van mensen ontstaan. Sinds de vijftiende eeuw lag er tussen Texel en Eierland een grote zandvlakte. In 1629 werd daar een stuifdijk aangelegd: de Zanddijk. Daarna groeide het gebied ten westen van deze stuifdijk meer en meer aan.

Opdrachten
Wij zijn op 27 juni onder begeleiding van een gids naar De Slufter geweest. Onze gids vertelde van alles over De Slufter en de geschiedenis van dit unieke gebied. We hebben veel dingen gedaan en hebben de natuur ook ontdekt met onze ‘voelsprieten’ door dingen te ruiken, bekijken en voelen.
We hebben verschillende opdrachten gekregen, waaronder het vangen van zeediertjes met ons schepnet in het zoete en zoute water van De Slufter. Dieren zoals garnalen en krabben vind je daar erg veel. We kregen ook de opdracht om onze ogen dicht te doen en te luisteren naar de geluiden in de omgeving. Zo hoorden wij dingen zoals vogels, een vliegtuig, de zee, de wind die door het helmgras woei en nog veel meer.

Dieren
Het afgesloten deel van De Slufter is een vogelparadijs. Er leven veel meeuwen, steltlopers en eenden. Ze broeden nabij De Sluftergeul en vinden daar hun eten. In De Slufter zijn ook veel vissen zoals krabben, garnalen en platvissen. Die leven meestal in de kleinere slootjes.

Planten
In De Slufter zijn veel zoutwaterplanten te vinden, zoals zeealsem. Deze heeft zijn naam te danken aan een Griekse godin. De planten die er groeien kunnen tegen zout water. Dat kon je goed proeven. Het lamsoor proefde zout als je aan de onderkant van de plant likte. Zeekraal slaat zout op in de plant zelf en smaakt zout en knapperig. Zeekraal wordt in hele chique restaurants gebruikt.
Wij vonden De Slufter erg leuk en we hebben veel geleerd van ons bezoek. We hebben dingen geleerd die we nog niet wisten, zoals hoe De Slufter is ontstaan. We hebben dingen gehoord die we nog niet eerder hebben gehoord, zoals dat je planten kunt eten die daar groeien. Wat wij erg bijzonder vonden, is dat De Slufter nog steeds onder water kan lopen en dat het er dan elke keer anders uitziet. Het is wel zo dat je geen nieuwe of witte schoenen aan moet doen, want je kunt er erg vies
van worden.

We vonden het erg leuk om naar De Slufter te gaan!
Groetjes van klas 2g, 2h en 2i.

Artikel uit Texel dit Weekend:
2013 week27 woordvoerders van de natuur1

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog