www.boswachtersblog.nl/ Texel

Woordvoerders in De Slufter (2), OSG 2i, 2h en 2g

22 juli 2013 Boswachter Erik van der Spek in Texel

SONY DSCDe leerlingen van klas 2i, 2h en 2g van de OSG doen mee aan het landelijke programma ‘Woordvoerders van de Natuur’, mogelijk gemaakt door Nationaal Park Duinen van Texel en Staatsbosbeheer. Ze hebben kennisgemaakt met De Slufter, zowel op school als uiteraard in de natuur zelf. Daarbij kropen ze in de huid van een journalist en hebben ze artikelen en foto’s gemaakt voor Texel Dit Weekend. Deze week het tweede deel van hun natuurtocht.

De Slufter is een unieke plek op Texel. Het ligt tussen De Koog en De Cocksdorp. Je hoort daar de wind, de zee en de vogels. Het is zo bijzonder, omdat het een opening naar de zee heeft en dat is uniek in de wereld.

Er staan alleen maar planten die tegen zout water kunnen, want soms staat De Slufter onder zeewater. Er spoelen in De Slufter heel veel spullen aan, zoals hout, flessen en kogels. Je kan er ook heel goed jutten. Het gebied is mooi om doorheen te lopen voor toeristen en Texelaars. Het is sensationeel om een keer heen te gaan voor mensen die er nog nooit zijn geweest. Je kunt er veel zout- en zoetwaterplanten vinden. Je kunt er heen zonder
geld te betalen en het is uiteraard mooi om te zien.

Vertrouwen
De opdracht was: de één moest zijn ogen dicht doen, en de ander hield diegene vast. Samen liepen ze een rondje en degene met de ogen dicht moest vertrouwen op de ander. We gingen slootje springen en toen vielen er drie mensen. We gingen planten proeven en dat smaakte heel zout, omdat de planten tegen het zoute water moeten kunnen. We spuugden ze gelijk weer uit!

Zilte planten
De geulen zijn elke keer anders. Dat komt doordat het zeewater De Slufter instroomt. Na elke storm ziet het gebied er weer anders uit. Het komt niet vaak voor in Nederland dat zo’n bijzonder gebied zo vaak onderloopt. De zee kan in De Slufter stromen door een gat tussen de duinen. Het gat was verplaatst. Toen we daar waren, waren ze bezig met het terugplaatsen van het gat.
Er groeien veel verschillende planten zoals zeekraal, lamsoor en zeealsem. Sommige planten kun je eten, zoals zeekraal. Zeekraal gebruiken sommige dure restaurants wel bij visgerechten. Zeekraal is erg zout en dat past bij de vis. De zeekraal is zo zout door het zout van het zeewater.

Dieren
Er zijn ook veel verschillende vogels en vissen zoals een bot, scholekster en een garnaal. Er zijn ook veel kleuren, geuren van bloemen en de geluiden van vogels. Je kan krabben en garnalen vangen. De Slufter is erg mooi en uitgestrekt. De gebieden die bij hoog water overstromen heten kwelders. In De Slufter heb je hoge en lage kwelders. Het is toegankelijk voor iedereen want er loopt een pad en er is een trap. Met een rolstoel kun je er ook in.
De vogels zijn er vooral met laagwater, want dan kunnen ze eten. Het is erg leuk en mooi in De Slufter. Je kan er ook van alles horen. Je kan de vogels horen fluiten, de zee horen ruisen, de wind horen suizen, het gras tegen elkaar horen kletteren en nog veel meer.

Groetjes van 2i, 2h en 2g van de OSG op Texel.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog