www.boswachtersblog.nl/ Texel

De Westerduinen in juli

29 juli 2013 Jitske Esselaar in Texel

Algemeen
De planten groeien volop nu de temperatuur eindelijk begint te stijgen. Er moet weer vaak gemaaid worden om de speelvelden en wandelpaden open te houden. De laatste 2 weken begint de droogte een rol te spelen. In andere jaren zijn de duinen rond deze tijd al geel en droog, maar dit jaar zien we het pas vanaf 15 juli droger worden.
De zomervakanties zijn nu ook echt op gang gekomen, het aantal bezoekers van de gebieden zie je omhoog gaan. Met de warme dagen zijn dat vooral mensen die naar het strand toe trekken. Maar ook zie je mensen die graag de verkoeling van het bos opzoeken. Kogerstrand, de jongerencamping, gaat tot nu goed. Er is weinig zwerfvuil, terwijl de camping wel vol staat.

Vogels
De blauwe kiekendief is dit jaar tot het laagste punt gedaald in jaren. Het zag er eerst nog positief uit met 5 territoria, maar helaas zijn alle nesten mislukt. Eén kiekendief hield het nog lang vol, maar ook deze eieren zullen niet meer uitkomen. Wat de oorzaak is, is niet helemaal duidelijk. Wat wel een positief punt is: de kieken houden zich nog lang in de territoria op. Dus volgend jaar hebben we wel weer kans op blauwe kieken!
De bruine kiekendief doet het dit jaar wel goed. In de Westerduinen zijn 4 nesten te vinden, waarvan er eentje nog zeer kleine kuikens heeft. De andere nesten hebben al vlieg vlugge jongen.
De torenvalk vliegt nu ook met zijn jongen in de rondte. Piepende jongen die achter hun ouders aanvliegen, bedelend om de prooi die moeders heeft gevangen, geeft een mooi schouwspel in de lucht.
De twee nachtzwaluwen maken het goed, beide vogels worden zo af toe nog gehoord. Afgelopen woensdag werd er zelfs afleidingsgedrag gespot. Dat is een goed teken dat de jongen waarschijnlijk kunnen vliegen.
Op verschillende plekken kun je nu ook weer de blauwborst met jongen zien vliegen. Lijkt wel iets meer als andere jaren, maar dat kunnen we pas vaststellen als de inventarisatiegegevens allemaal zijn ingevoerd.

Konijnen
Even hadden we het idee dat de myxomatose er niet meer was in de Westerduinen. Maar nu lopen er toch op verschillende plekken konijnen rond met dikke ogen. Wel zien we weer veel jonge konijnen rondhuppelen. Hopelijk overleven deze de myxomatose wel.

Vlinders
Vrijwel alle dagvlinders zien we vliegen, alleen het dikkopje wordt sporadisch gespot. Maar de parelmoervlinders, de blauwtjes en het bruinzandoogje zien we geregeld door het veld vliegen.

Door boswachter Glenn van Ginkel

reageren

geef een reactie

  • Texel island wildlife update | Dear Kitty. Some blog
    29 juli 2013 om 11:33

    […] Glenn van Ginkel reports on Westerduinen nature reserve on Texel island in the Netherlands this […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog