www.boswachtersblog.nl/ Texel

Er kan weer water uit De Slufter op Texel naar zee stromen

17 september 2013 Boswachter Erik van der Spek in Texel

[slideshow]
Er stroomt weer water uit De Slufter richting zee. Het water stroomt door een geul, die het water heeft uitgesleten in de drempel die circa twee weken geleden was ontstaan. De open verbinding met de zee lijkt daardoor terug te zijn.

Vanmorgen stroomde er bij hoog water heel wat zeewater over de drempel in De Slufter. Dit water voegde zich bij het vele zee- en regenwater dat zich daar de afgelopen dagen had verzameld. Doordat er tijdelijk geen verbinding met de zee was, stroomde er alleen maar water naar binnen. Het zeewater dat over de drempel kwam zorgde zo samen met het regenwater uit de duinen voor een erg volle Slufter.

Een sterke ebstroom bracht vanmiddag verandering in de situatie. Deze stroom liep nog krachtig door, ver nadat op zee de vloed al weer begon te lopen. Hierdoor is er een behoorlijke geul in de drempel gesleten, die op het strand goed te zien is. Op dit moment beweegt de kreek zich naar het zuiden, nog even en hij begint aan het duin te knagen. De komende tijd wordt duidelijk of de gebruikelijke noordelijke beweging van de kreek, weer wordt opgepakt. Het blijft boeiend.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog