www.boswachtersblog.nl/ Texel

Herfstkleuren in De Slufter op Texel

10 oktober 2013 Boswachter Erik van der Spek in Texel

[slideshow]
Bij herfstkleuren gaan de gedachten in eerste instantie uit naar het bos, waar de bladeren van bomen langzaam verkleuren. De boom haalt voedingstoffen uit het blad voordat de bladeren afvallen. Ook in andere natuurgebieden treed verkleuring van planten in de herfst op. Dat is nu te zien in het natuurgebied De Slufter, een begroeid strand of strandkwelder. De zee kan door de duinen op deze vlakte komen, hier groeien dan ook vooral planten die tegen zoutwater kunnen. Een aantal daarvan verkleuren naar rood voordat ze dood gaan. Op de foto’s zijn dit zeekraal en klein schorrenkruid. De foto’s zijn genomen tegen het Slufterdijkje aan op de grens met het natuurgebied De Muy.
Zeekraal en kleins schorrenkruid en enkele andere planten worden hier groter dan op andere plaatsen in De Slufter. Ze profiteren hier van het zoete water dat uit De Muy via De Slufter naar zee stroomt. Doordat door een drempel het zoete water een tijdje niet kon weg stromen bleef er meer in De Slufter, daar door zijn de planten hier dit jaar nog wat groter. In het zuidelijk deel van De Slufter, het struingebied, kunt zelf opzoek naar deze en andere planten.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • The Slufter on Texel island and its birdlife | Dear Kitty. Some blog
    15 oktober 2013 om 18:45

    […] De Koog village, we went to the Slufter (sea water inlet), in the north. Along the road, two male […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog