www.boswachtersblog.nl/ Texel

Boet van Hopman in de Duinen van Texel wordt opgeknapt

11 oktober 2013 Boswachter Erik van der Spek in Texel

SONY DSC

In opdracht van Staatsbosbeheer is Maurits Witte uit Den Burg bezig met het opknappen van de Boet van Hopman in De Nederlanden bij De Koog. De westelijke muur van deze schapenboet in de Duinen van Texel wordt vervangen. De stenen van deze wand waren verweerd en poreus, hierdoor werd de in stand houding van dit typisch Texelse bouwwerk bedreigt. De Boet van Hopman is de enige schapenboet die op Texel in de duinen staat. Regelmatig laat Staatsbosbeheer onderhoud aan deze en andere schapenboeten uitvoeren om deze bijzondere cultuurelementen te bewaren.

SONY DSC
Schapenboeten dienden niet als stal, maar als opslag voor hooi en materiaal. Schapenboeten kennen dezelfde bouwvorm als stolpboerderijen, met een vierkante houtconstructie als drager van de constructie. Aan de oostkant heeft een schapenboet een rechte in plaats van een aflopende kant langs het vierkant. Dit is bij de op Texel heersende windrichting meestal de luwe kant. Hier stond de wagen met los hooi in de luwte en waaide het hooi niet van de hooivork terwijl het in de opslag gewerkt werd. Bijzonder is de de Boet van Hopman ook als koeienstal werd gebruikt.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog