www.boswachtersblog.nl/ Texel

Texel is rijker aan soorten dan we weten; zeker 16 soorten stofluizen leven hier ook!

21 oktober 2013 Boswachter Erik van der Spek in Texel

larven van een stofluis (c) Cees Gielis
larven van een stofluis (c) Cees Gielis

Entomoloog Cees Gielis heeft dit jaar op Texel naar stofluizen gekeken. Ook al werkte het weer tijdens zijn bezoeken niet mee toch heeft hij kunnen vaststellen dat er stofluizen op Texel voorkomen. Hij heeft 16 soorten gevonden, wat 25% van het aantal uit Nederland bekende soorten is. Alle soorten zijn dus ‘nieuw’ voor Texel, wat meer over de onderzoekers dan over de stofluizen zegt. De kans is groot dat er komend jaar nog meer ‘nieuwe’ stofluizen op Texel gevonden zullen worden.

Stofluizen, zijn geen luizen en ze hebben niets met stof. Het is een aparte orde binnen de insecten. Deze oude orde van primitieve insecten stamt vermoedelijk uit het Perm. (Ruim 299-250 miljoen jaar geleden.) Stofluizen leven in vochtige omgevingen, zoals in de natuur op boomstammen, bladeren of vogelnesten. En in huis leven ze in vochtige matrassen, boeken, etc, wanneer alles droog is krijgen zij geen kans. Ze eten algen, schimmels, korstmossen, stuifmeel en dood dierlijk materiaal.

Stofluizen leven graag in grote groepen. Ze communiceren met elkaar door met hun massieve kop en lijf op de ondergrond te slaan. Van veel soorten is dit geluid ook voor ons hoorbaar. Het is waarschijnlijk dat ze ook lokstoffen gebruiken om contact met elkaar te onderhouden.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Sixteen insect species discovered, new for Texel island | Dear Kitty. Some blog
    21 oktober 2013 om 11:45

    […] year, Dutch entomologist Cees Gielis has discovered 16 insect species, new for Texel […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog