www.boswachtersblog.nl/ Texel

Blijf uit het bos!!! Veel hinder, weinig schade in de bossen op Texel

28 oktober 2013 Boswachter Erik van der Spek in Texel

[slideshow]
Vele tientallen bomen zijn omgewaaid of hangen nog half omgewaaid. Ook hangen er nog half afgewaaide takken en kronen boven de wegen en paden in De Dennen en het Krimbos. Staatsbosbeheer raad iedereen dan ook aan voorlopig uit deze bossen te blijven en de wandel- en fietspaden in de duinen te gebruiken wanneer u naar buiten wil.

Verharde wegen
We doen ons best om vandaag de verharde wegen door het bos weer vrij te krijgen, als eerste zijn de wegen waar mensen aan wonen aangepakt. Naar verwachting lukt het om voordat het donker wordt deze wegen vrij te krijgen van omgewaaide bomen. Verwijderen van hangende takken zal vandaag niet altijd lukken.

Andere wegen en paden
Morgen beginnen we dan met het vrijmaken van de doorgaande fietspaden, wandelpaden, ruiterpaden en atb-route zijn daarna aan de beurt. Waarschijnlijk zijn voor het weekend alle paden weer vrij en veilig. Naast de boswachters zijn ook aannemers ingehuurd, zo helpt Marc Kooiman om met zijn kraan de wegen weer vrij te maken.

Schade
Voor het bos is de storm niet erg. Ook al zijn er allerlei soorten bomen omgewaaid, er liggen vooral dennen, eiken en berken liggen over de wegen en paden, blijven er voldoende bomen over. In de open gaten krijgen jonge bomen kans en het dode hout is bron van leven voor insecten en zwammen. Langs de Botgrasweg is van het enige stukje larixbos op Texel na de storm weinig meer overgebleven.

Slufter
Dankzij de storm kreeg een groot deel van De Slufter weer eens een bad met zeewater. Een groot deel van de vlakte stond onder water, maar de zee kwam niet voorbij de Palenbol. Daarvoor had de storm langer moeten aanhouden.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Texel, kestrel and teal | Dear Kitty. Some blog
    28 oktober 2013 om 16:28

    […] Texel October 2013 storm: here. […]

  • Wim H Bos.
    28 oktober 2013 om 16:23

    Gelukkig valt de schade mee,groet,en bedankt voor de foto s en informatie.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog