www.boswachtersblog.nl/ Texel

ATB tocht Super Sunday Texel een super uitdaging, afspraken tegen wildrijden

9 februari 2014 Boswachter Erik van der Spek in Texel

[slideshow]

Storm, regen en een zwaar parcours zijn de omstandigheden waar onder ongeveer 500 mensen vandaag aan de 100km zijn begonnen. Op een groot deel van het parcours waren de deelnemers te gast in de terreinen van Staatsbosbeheer. Behalve op de mountainbikeroute en andere fietspaden mocht vandaag ook op een aantal wandelpaden en ruiterpaden gereden worden. De omstandigheden zijn zo zwaar dat veel mensen maar een deel van het traject uitrijden.

Optreden tegen wildrijden.
Mountainbiken is een populaire sport, waar Staatsbosbeheer ook ruimte voor wil bieden. Op Texel bestaat allang een ATB route in De Dennen die Wielersport Texel heeft aangelegd en onderhoud. Er wordt door de vereniging gewerkt aan de uitbreiding tot een 100km route, waar ook Staatsbosbeheer een deel van de ruimte wil bieden. Het toenemende wildrijden, fietsen op paden die daarvoor niet bedoeld zijn en zelfs buiten paden en de grote hinder maakt medewerking aan deze wensen niet vanzelfsprekend. Zeker ook omdat te vaak wandelaars en ruiters die wel van voor hen bestemde paden op een erg vervelende manier worden benaderd. Met de vereniging is afgesproken dat de onderlinge controle op dit ongewenste gedrag zal worden versterkt. Maar ook dat uitsluiting van deelname aan georganiseerde activiteiten van mensen die zich niet willen gaan gedragen als corrigerende maatregel gebruikt gaat worden. Wij hopen dat dit gaat werken en dat we dus medewerking kunnen blijven verlenen aan evenementen als die van vandaag.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Jos van den Berg
    9 februari 2014 om 13:06

    Het wild rijden neemt hand over hand toe. In mooie gebieden als de Slufter, de Staatsbossen, de Horsmeertjes en andere duingebieden zie je werkelijk overal mountainbikers met als gevolg veel illegale paden. De enige manier om dit aan te pakken is d.m.v. handhaving. Dit is een taak van Staatsbosbeheer. Helaas gebeurt dit niet.

    • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
      11 februari 2014 om 10:32

      Het wildrijden is inderdaad een probleem en de handhaving is lastig. Daarom is Staatsbosbeheer in overleg met de vereniging om dit probleem ook via sociale controlle van uit de groep zelf te beperken. Daarnaast zijn we aan het reglen dat we op een effectievere manier kunnen handhaven. We willen de kans dat we overtreders ook daadwerkelijk op hun gedrag kunnen aanspreken en zonodig een proces-verbaal kunnen aanzeggen groter maken. Maar overtredingen voorkomen is altijd beter.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog