www.boswachtersblog.nl/ Texel

Brandweeroefening werken met motorzaag, gecombineerd met dunning in De Dennen op Texel

1 maart 2014 Boswachter Erik van der Spek in Texel

[slideshow]
Vanochtend is langs de Dunningsweg op Texel door aspiranten van de brandweer geoefend in het omzagen van bomen. Ze hebben een aantal beuken omgezaagd om zo ruimte te geven aan de bomen die blijven staan, maar vooral om ervaring op te doen met het werken met een motorzaag. Het gedunde perceel is een van de eerste oudste bospercelen op Texel. In 1898 bij het begin van de bosaanleg zijn hier verschillende soorten dennen aangeplant. Toen was nog niet duidelijk welke dennen hier het meest geschikt zijn om een bosklimaat te laten ontstaan. In 1938 zijn hier beuken aangeplant als volgende generatie bos. Vandaag zijn deze beuken wat uitgedund.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Ed van der Ham
    1 maart 2014 om 21:10

    Ik ben nieuwsgierig naar de doelstelling van dit perceel Beukenbos. Ik zou gaan voor een stuk natuurbos. Daarin mogen de bomen oud worden. Door beuken vrij te zetten ben je aan het beuken kweken. Ga eens kijken in het Speulder- en Spielderbos. Een bos vol oude en jonge dansende beuken.

    • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
      2 maart 2014 om 17:03

      Doelstelling is duinbos, natuurlijk bos waar wat hout uit gehaald kan worden. In dit geval om de brandweer ervaring te laten opdoen, zodat ze in noodgevallen veilig hun werk kunnen doen. De dansende beuken in het Speulder en Spriederbos zijn inderdaad prachtig. Wel het gevolg van een gebruik van het bos waarbij telkens de meest bruikbare bomen uit het bos zijn gehaald.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog