www.boswachtersblog.nl/ Texel

De Westerduinen begin mei

12 mei 2014 Jitske Esselaar in Texel

De broedende bontbekplevier van paal 12 heeft het een paar dagen volgehouden, maar helaas is het beestje weer met de noorderzon vertrokken. Net als vorig jaar had hij moeite met het eerste nestje, maar ze kunnen wel 3 nestjes leggen, dus er is nog een kans op een succesvol broedsel. Bij paal 15 en 17 gaat het daarentegen prima. Een kleine bescherming in de vorm van een paar stenen om het nest en een bordje met “pas op hier broed ik” houden mensen automatisch wat afstand. Op deze manier hoeven we de parkeerplaats niet af te sluiten.

De storm van afgelopen winter heeft in de ogen van veel mensen een hoop schade aangebracht. Honderden bomen zijn omgewaaid waarbij de bomen die een versperring of gevaar vormden, zijn verwijderd. Met bomen die midden in een bos staan of liggen wordt niets gedaan. De planten die in de schaduw van de grotere bomen stonden, moesten vechten voor hun bestaan. Nu krijgen ze ineens licht en groeien massaal naar het licht toe . De wortels van de omgevallen bomen worden optimaal gebruikt. De merels in het bos maken maar al te graag een nestje tussen de wortels. En soms hebben ze in dezelfde wortels buren gekregen, want ook het roodborstje maakt hier een nest. Verderop in een andere omgevallen boom heeft een staartmees een schitterend nestje van dons en mosjes gemaakt. Dus de storm biedt veel mogelijkheden voor verschillende flora en fauna.

De jongen van de roodborsttapuit vliegen hongerig met een hoop gekrijs achter hun ouders aan. Een aantal van deze jongen zullen deelnemen aan een prachtig spektakel in de lucht. Dit spektakel wordt mede mogelijk gemaakt door de blauwe kiekendief. De blauwe kiekendief mannetjes maken jacht op de jongen en trekken ze zonder pardon uit het struikgewas. Eenmaal gevangen is er eigenlijk geen uitweg meer. Met het hulpeloze beestje tussen de poten in geklemd, vliegt hij over de duintjes richting zijn territoria. Op de achtergrond hoor je het gekiek van het vrouwtje dat snel komt aanvliegen. Het vrouwtje neemt met een acrobatische beweging het hulpeloze prooitje over van het mannetje in de lucht. Dit gaat in het voorjaar soms gepaard met een hoop geklik van een of meerdere fotografen die deze momenten maar al te graag vast leggen. In de Westerduinen hebben we nu vijf van deze plekken waar je hier geregeld van kunt genieten.

Verschillende trekvogels zijn weer terug van hun overwinteringsplaatsen. De nachtegalen zingen uit volle borst. Verschillende mensen raken er geregeld even sprakeloos over. Ook de grasmus en braamsluiper laten zich goed horen. Zo nu en dan komen er ook wat dwaal- en doortrekkers langs. Op de Ploegelanden telden we 9 beflijsters samen met 15 kramsvogels. In de Bleekersvallei vloog een draaihals en bij het Maartenhuis een vijftal bijeneters.

Nu de kievietsbloemen zijn uitgebloeid, komt het daslook tevoorschijn. Ook de pinksterbloemen en look zonder look staan voluit te bloeien. Alleen het gemis van het oranjetipje is toch wel treurig. Ten opzichte van andere jaren laat hij lang op zich wachten. In de duinen staat de veldhondstong en het muizenoortje in bloei.

Door boswachter Glenn van Ginkel

reageren

geef een reactie

 • Jim Hultzer
  14 mei 2014 om 15:55

  Kun je me vertellen waar in de westerduinen ik een goeie kans maak om blauwe kiekendieven te zien? Ik kom er veel, maar heb er helaas nog geen enkele gezien…

  • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
   20 mei 2014 om 19:19

   Zowel vanaf Jan Ayeslag als Westerslag zijn ze regelmatig te zien

  • martin lubach
   1 juli 2021 om 13:37

   Bijna elke ochtend tussen 0800 en 0930 fotograven paraat vlak voor parkeerplaats paal 15 (Westerslag) om prooioverdracht tussen blauwe kiekendieven te filmen. (in het voorjaar, maar nu nog)

 • Texel island wildlife update | Dear Kitty. Some blog
  12 mei 2014 om 20:55

  […] Glenn van Ginkel reports on Westerduinen nature reserve on Texel island in the Netherlands this […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog