www.boswachtersblog.nl/ Texel

Woordvoerders van de natuur: brugklassers OSG De Hoge Berg Texel over De Slufter

4 juli 2014 Boswachter Erik van der Spek in Texel

(c) OSG De Hoge Berg Texel
(c) OSG De Hoge Berg Texel

De leerlingen van de VMBO-brugklassen van de OSG doen mee aan het landelijke programma “Woord-voerders van de Natuur”. Dit programma wordt mo-gelijk gemaakt door Nationaal Park Duinen van Texel en Staatsbosbeheer. De leerlingen hebben kennisgemaakt met De Slufter, zowel op school als uiteraard in de natuur zelf. Daarbij kropen ze in de huid van een journalist en hebben ze een artikel geschreven en foto’s gemaakt voor Texel dit Weekend.

De Slufter
De Slufter is een groot, prachtig en ook nog eens een smakelijk gebied. Er groeien daar veel plantjes, waarvan je sommige kunt gebruiken voor in je gerechten, zoals bijvoorbeeld zeekraal. Het is ook een vogelbroed-gebied en om te voorkomen dat de vogels gestoord worden, mag je in die delen van De Slufter niet zomaar komen. De Slufter is een heel mooi gebied om lek-ker te picknicken en om even een mooie wandeling te maken. Ook kun je er een lekkere stranddag bij de Slufter van maken, want in De Slufter heb je ook een mooi strand. De Sluftergeul is daar ontstaan doordat de duinen te zwak waren, maar gelukkig was een eindje verderop nog een dijk waardoor Texel niet overstroomt. Voor natuurfotografen is het handig voor je beroep om daar eens mooie foto’s te maken. Vanaf De Slufter kun je een wandeling maken naar De Koog en ook naar de vuurtoren. En als je even genoeg gewandeld hebt kun je er lekker eten bij eetcafé De Slufter.
Groeten van de VMBO-brugklassen van de OSG op Texel

(c) OSG De Hoge Berg Texel
(c) OSG De Hoge Berg Texel

Duidelijk is dat deze brugklassers enthousiast zijn over De Slufter, en geef ze eens ongelijk. Wekelijks organiseert Staatsbosbeheer minstens één excursie in het vogelgedeelte van De Slufter. (Aanmelden via www.ecomare.nl) Vogels zijn hier ook goed te zien vanaf het wandelpad en vanaf het uitkijkpunt bij de Oorsprongweg.
De Slufter bestaat pas sinds 1858. Toen brak de in 1855 op de strandvlakte aangelegde stuifdijk door (het idee was om op het strand landbouwgrond te winnen als vervolg op de net aangelegde polder Eierland). Een van de gaten is nooit meer definitief gedicht, zo bleef hier tot nog toe een slufter bestaan. Een slufter is een gebied achter de zeereep waar de zee vrije toegang toe heeft. Vaak zijn slufters tijdelijk. Ze ontstaan wanneer op brede stranden nieuwe duinen ontstaan, en verdwijnen wanneer de duinen aan elkaar vastgroeien. Dit proces is op De Hors te volgen. Slufters kunnen ook ontstaan tijdens periodes van kustafslag, de zee kan dan een opening in de duinen maken. Dankzij de zandsuppleties is er weinig kans dat er op deze manier een slufter bijkomt. Doordat er zoveel water De Slufter in- en uitstroomt zullen we nog lang van De Slufter kunnen blijven genieten.
(c) OSG De Hoge Berg Texel
(c) OSG De Hoge Berg Texel

Boswachter Erik van der Spek/ Foto’s: OSG De Hoge Berg

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog