www.boswachtersblog.nl/ Texel

Wat voor rups of larf is dat? Uit de Ploegelanden op Texel

10 juli 2014 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Larve van de grote spinnede watertor, fot I.M. Witte - van Heerwaarden
Larve van de grote spinnede watertor, fot I.M. Witte – van Heerwaarden

Weet u wat voor beest dit is? Deze vraag kreeg ik woensdag op de zomermarkt bij een afbeelding op een telefoon. Nee ik weet het zo niet, maar mail de foto maar even. Wanneer ik het die zelf niet herken dan kan ik de vraag doorspelen, maar het ziet er uit als een keverlarve. Bij de foto kreeg ik al de mededeling dat na wat zoeken op internet de conclusie was dat het mogelijk de larve van een grote spinnende watertor zou kunnen zijn. Bij navraag bijkeverdeskundie Ben Brugge blijkt dit een juiste conclusie te zijn.

Het is de larve van de van de grote spinnende watertor, die ook wel grote pikzwarte watertor genoemd wordt, terwijl tot ookwel vervangen wordt door kever. De larve is gevonden in het water bij een bruggetje in de Ploegelanden op Texel. De larve eet kleine waterdieren, waaronder kleine salamanders en kikkers en heeft dan ook een vervaarlijke bek. De kever wordt 4-5 cm groot en is daarmee een van onze grootste waterkevers. Ze zijn ovaal van vorm en zwartgekleurd met een groene gloed. De vrouwtjes spinnen een waterdicht nest, waarin ze hun eieren leggen. Ze kunnen ook een soort bootje maken voor hun jonge larve. Volwassen dieren eten plantaardig materiaal, waaronder flap. Bijzonder is dat deze kever de antennes op de kop ook als snorkel kan gebruiken en zo kan ademen zonder de kop boven water uit te steken. De grote spinnende waterkever komt in het hele land voor, maar wordt steeds minder vaak gevonden. Het is dus leuk dat we nu weten dat hij nog steeds op Texel zit.

Via onderstaande link vindt u een filmpje van deze larve dat Angelina Stiehl in 2012 in het Krimbos heeft gemaakt.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
   10 juli 2014 om 15:28

   Leuk, mag ik de link er bij zetten?

   groeten, Erik

  • Angelina Stiehl
   10 juli 2014 om 16:48

   Ja prima!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog