www.boswachtersblog.nl/ Texel

Vanuit Den Hoorn markeren vloedpalen het verloop van de kustlijn sinds Texel een eiland is.

25 december 2014 Boswachter Erik van der Spek in Texel

SONY DSC
In het centrum van Den Hoorn staat de vloedpaal die de kustlijn uit 1260 markeert. Vanuit het centrum via de Mokweg naar De Hors en het Hoornderslag naar het strand markeren andere palen het verloop van de kustlijn naar het zuidwesten. De vloedpaal op de foto langs het Hoornderslag stond tot 1930 veel verder van het strand dan nu. Na de aanleg van de Afsluitdijk is Texel hier veel duin kwijt geraakt. Zandsuppleties zorgen er sinds 1990 voor dat de kustlijn hier niet verder achteruit gaat. Op De Hors groeien de duinen nog wel en komt de vloedlijn steeds verder van het dorp te liggen.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Kees Jaap Harting
    25 december 2014 om 15:31

    Vloedpalen. Hopper komt alléén bij hoog water. (en Piet wéét het, dank je Piet)

  • Piet van Noort
    25 december 2014 om 12:32

    Zandsuppleties zouden beter benut moeten worden en niet zoals bij de laatste megasuppletie die voor problemen bij de Slufter heeft gezorgd. Zand vangen en vasthouden is veel beter voor natuur, milieu en de schatkist. Met nog meer sturingselementen zoals de Eijerlandsedam kan Texel met minder zand veel meer zeewaarts ontwikkelen. Integrale sturing van de stroming levert nieuw land, spaart natuur en milieu, geeft meer zoetwater, ruimte voor de recreatie en dus meer werkgelegenheid dan die paar mensen die werkzaam zijn op zandsuppletieschepen. Werken met natuur hoeft echt niet zo duur!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog