www.boswachtersblog.nl/ Texel

Strandzand kan opeens drijfzand zijn, waar moet je opletten?

18 januari 2015 Boswachter Erik van der Spek in Texel

drijfzand

Bij een wandeling over het strand kan je opeens van stevig zand in drijfzand terecht komen. Dit risico is het grootst op brede stranden na extra hoog water. Op Texel is de kans op drijfzand dus het grootst op De Hors en op het brede strand rond de Dam van Eierland. Loop je op stevig zand en komt er rond je voetsporen op eens water op het zand te staan, dan is het tijd om om te draaien. Vooral voor kinderen kan drijfzand een angstige ervaring zijn, ze kunnen er al snel niet meer uitkomen.

Drijfzand ontstaat wanneer zand verzadigd is met water. Echt gevaarlijk is drijfzand niet, je zakt er niet zover in weg dat je kan verdrinken. Meer informatie over drijfzand en wetenschappers die laten zien dat je er echt niet heel diep in wegzakt is te vinden op: http://www.kennislink.nl/publicaties/in-drijfzand-kun-je-niet-verdrinken Dat je niet kopje ondergaat betekent natuurlijk niet dat het een heel vervelende ervaring kan zijn en het vaak in hele toer is om er inclusief je schoen weer uit te komen.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog