www.boswachtersblog.nl/ Texel

Skillepaadje op Texel, een fietspad met historie

19 maart 2015 Boswachter Erik van der Spek in Texel

IMG_1513 web

Een van de mooiste fietspaden op het oude land van Texel is het Skillepaadje, tussen het Buurtje en Brakenstein. Een pad op een ‘dijkje’ door de vochtige Mielanden aan de voet van de Hoge Berg. De weg is aangelegd in 1634 en kwam in 1639 gereed en kreeg de naam Nieuwe Schilpadt en werd ook wel Schiltpad genoemd. (Schilt is de oude naam van Oudeschild) In de volksmond werd dit Skillepaadje en dat werd in 1975 de officiële naam. Het gedeelte vanaf Brakenstein tot de Schilderweg heette officieel Hallerweg. Het deel achter de bierfabriek was bekender als Weggie naar ’t Eikkebossie.

Wezenputten
Minstens zo belangrijk als het paadje was de naast gelegen Skilsloot. Die verbond de Wezenputten bij Brakenstein met de haven, wat nog te zien is op het terrein van Kaap Skil. Het water uit de Wezenputten is ijzerhouden, dat is goed te zien aan de roestkleur van het water in de Skilsloot bij de putten. Ijzerrijk water blijft lang goed en was geliefd drinkwater voor schepen die verre reizen maakten. Voor VOC schepen was Kaap de Goede Hoop pas het volgende innamepunt. Het water werd in tonnen vanaf de putten per praam naar de haven gebracht. De putten zijn eigendom van het weeshuis in Den Burg. Ook inwoners van Texel kochten hier water, dat kostte twaalfstuivers per jaar. De geldkist waarin de opbrengst werd bewaard is in Kaap Skil te zien. Een schip met een bemanning van 250 man, nam 100.000 liter water mee. Van de oorspronkelijk vijf putten zijn er nog twee aanwezig. Bij de restauratie is rekening gehouden met de tongvarens die in een van de putten groeien.
IMG_1500 web
Boomsingel
Jaarlijks controleert Staatsbosbeheer of de bomen langs fietspaden nog veilig genoeg zijn. Dode en risicovolle bomen worden dan omgezaagd, zodat ze niet onverwacht op het fietspad kunnen vallen. Langs het Skillepaadje zijn de laatste jaren veel bomen om die reden omgezaagd. Dit jaar is besloten om meer bomen om te zagen zodat andere bomen meer licht krijgen. Bomen die nog niet dood zijn, kunnen uit de stobben weer opnieuw uitlopen. Daarvoor moet de stobbe wel voldoende licht krijgen. Ook zijn er plaatsen waar te veel bomen zijn dood gegaan. Hier zijn tijdens de boomfeestdag door leerlingen van de Bruinvisschool nieuwe bomen en struiken geplant. Die kunnen alleen goed gaan groeien met voldoende licht.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Daan
    6 juli 2020 om 09:30

    Loop al vele jaren over dit mooie paadje als toerist op Texel – nooit begrepen wat “skille” betekend, ook al ligt de link met Oudeschild wel enigszins voor de hand!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog