www.boswachtersblog.nl/ Texel

Gerestaureerd bakhuis Hoeve Dorpzicht open tijdens Monumentendag

8 september 2015 Boswachter Laurens Bonekamp in Texel

De trotse restaurateurs, Willem Houwing, Jacob Hollander en eigenaar Dennis Beumkes van Bouw- en Timmerbedrijf Texel en boswachter Edwin van Egmond voor het onlangs opgeleverde bakhuis.

Tijdens de Jaarlijkse Open Monumentendag op zaterdag 12 september kunt u voor het eerst het volledig gerestaureerde bakhuis van Hoeve Dorpzicht op Texel bezichtigen. Staatsbosbeheer opent de deuren tussen 10.00 uur en 16.00 uur. De boswachter is aanwezig om u alles te vertellen over de renovatie en de geschiedenis van de bakhuizen op Texel. U vindt het bakhuis aan Stengweg 19 in De Cocksdorp.

De trotse restaurateurs, Willem Houwing, Jacob Hollander en eigenaar Dennis Beumkes van Bouw- en Timmerbedrijf Texel en boswachter Edwin van Egmond voor het onlangs opgeleverde bakhuis.
De trotse restaurateurs, Willem Houwing, Jacob Hollander en eigenaar Dennis Beumkes van Bouw- en Timmerbedrijf Texel naast boswachter Edwin van Egmond voor het onlangs opgeleverde bakhuis.

Uniek bakhuis

Op Texel zijn er nog maar aantal bakhuizen overgebleven. Het bakhuis van Hoeve Dorpzicht is uniek omdat alleen hier nog een bakoven aanwezig is. Het bakhuis verkeerde echter in een slechte staat waardoor Staatsbosbeheer in 2014 besloot het bakhuis volledig te laten restaureren. Begin dit jaar is de restauratie afgerond.

Volledig gerestaureerd

Met behulp van Wilma Eelman, verbonden aan de Historische Vereniging, Cultuurhistorisch Museum Texel, is het bakhuis zo veel mogelijk in originele staat hersteld. Het dak is teruggebracht in zijn oorspronkelijke richting met bijbehorende grijsblauwe dakpannen en de schoorsteen is in ere hersteld, voorzien van een authentiek muizentrappetje. De muren zijn opnieuw gevoegd en het gebouwtje heeft nieuwe kozijnen met originele klapraampjes gekregen. Bij het herstel van de schoorsteen is gebruikgemaakt van oude stenen uit de kelder van de stolpboerderij aan de Oorsprongweg op Texel.

 • Wanneer: zaterdag 12 septemberopen monumentendag-logo
 • Locatie: Stengweg 19, 1795 LG, De Cocksdorp (Texel)
 • Openingstijden: 10.00 – 16.00 uur

Sfeerimpressie

Meer informatie kunt u vinden op onze website: http://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/texel/open-monumentendag-bakhuis-texel

Boswachter Laurens Bonekamp

reageren

geef een reactie

 • Laurens Bonekamp, Boswachter Schoorl, kop van Noord-Holland & Texel bij Staatsbosbeheer
  8 september 2015 om 16:00

  Dag Jan Duin,

  Bedankt voor de oplettendheid! Ik heb de datum aangepast want het moet natuurlijk 12 september zijn. Oftewel a.s. zaterdag.

  We verwelkomen u dan graag bij de open monumentendag!

  Met vriendelijke groet,

  Laurens Bonekamp, Boswachter Noord-Holland Noord

 • Jan Duin
  8 september 2015 om 15:54

  Dag Erik,

  Open monumentendag is zaterdag 12 SEPTEMBER !!!!!!

  Groet van Jan Duin

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog