www.boswachtersblog.nl/ Texel

Texel kiest haar eigen eilandvogel

15 januari 2016 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Bericht van de Vogelwerkgroep Texel

Een deel van de lepelaarskolonie in De Geul
Een deel van de lepelaarskolonie in De Geul

Naar aanleiding van de uitzending van de Natuurwijzer op Radio Texel op zondag 6 december roept Vogelwerkgroep Texel iedereen op om te stemmen op de meest Texelse vogel. In navolging van de verkiezing van de Grutto tot Nationale Vogel zijn we benieuwd welke vogel nu het meest kenmerkend voor Texel is. Met welke vogel kan Texel zich het beste identificeren? Is dat de Grote Stern, die nu met meer dan 7000 paar aan de oostkant van het eiland broedt, meer dan de helft van de Nederlandse populatie? Of is het de Blauwe Kiekendief, waarvan er landelijk nog maar 10 of 12 paartjes te vinden zijn, en 4 à 5 op Texel? Of is de prachtige zwartwitte Scholekster juist zo karakteristiek voor ons mooie eiland? Of heeft het Nationaal Park het al eerder bij het rechte eind gehad door de Lepelaar als logo aan te nemen? Zoveel verschillende mogelijkheden: Velduil, Kauw, Grauwe Gans, Eidereend, Blauwborst, Nachtzwaluw? We vragen iedereen om zijn eigen keuze te maken en deze te mailen naar eilandvogel@vwgtexel.nl.
SONY DSC
Alvast bedankt voor jullie deelname! Op 4 februari volgt de uitslag tijdens de Verkiezingsavond in Ecomare (19.30 uur zaal open, 20 uur aanvang, gratis toegang, zie ook de agenda op deze website).

We zijn ook nog op zoek naar creatieve ideeën wat we allemaal met de Eilandvogel kunnen gaan doen als we hem eenmaal verkozen hebben. Ook deze ideeën kun je sturen aan eilandvogel@vwgtexel.nl.

Wat Staatbosbeheer betreft is de keuze duidelijk: de lepelaar. Van geen vogel broed zo’n groot deel van de wereldpopulatie op Texel. Het is ook de vogel die al heel lang het meest tot de verbeelding spreekt van alle mensen die Texel bezoeken en van de natuur, dat hij mooi, groot en goed herkenbaar is helpt daar natuurlijk bij. Ook kwam de ontwikkeling van vispassages voor driedoornige stekelbaarsjes in Nederland dankzij de lepelaar echt opgang. En de lepelaar is niet voor niets het symbool van het Nationaal Park Duinen van Texel.

Binnenkort komen ze weer terug uit het zuiden. O.a. vanaf het uitkijkpunt langs de Mokweg zullen ze dan weer te zien zijn af en aan vliegend naar hun broedplekken. Ook tijdens de excursies door De Geul en De Muy is er dan weer een goede kans ze te zien vliegen en misschien zijn wel weer bij hun nesten te zien.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Spoonbill, heron nests counted on Texel island | Dear Kitty. Some blog
    15 januari 2016 om 17:51

    […] Spoonbill nest count at De Geul nature reserve: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog