www.boswachtersblog.nl/ Texel

Een week van de boschwachter op Texel in april 1900

14 april 2016 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Zicht vanaf de uitkijktoren op de Fonteinsnol
Zicht vanaf de uitkijktoren op de Fonteinsnol

Een van de leuke dingen uit het archief van Staatsbosbeheer is het Journaal van K. Min Staatsboschwachter op het Eiland Tessel. Het journaal over de periode 1 februari 1900 tot en met 23 februari 1902 geeft een goed inzicht op het werk van deze boswachter.
Kaart uit de opstandslegger van perceel Fonteinsnol
Kaart uit de opstandslegger van perceel Fonteinsnol

April1900

8. Zondag, boeken bijgewerkt en brief geschreven over de stand der werkzaamheden. Koud wind Z.
9. Werk als zaterdag, planten van C.H. van Ginniken ontvangen, 25000 1J dennen En 10000 1j witspar. planten mooi. Verspeenen en planten gaat goed vooruit. Iets zachter doch buiig, wind Z.O.
10. werk als voren, 2 perceelen grasland zijn met gras en klaverzaad doorgezaaid, ’t laatste is onderhanden , eggen gaat juist niet gemakkelijk door dat de zaden noch te los liggen. Zoo dat zij op hoopen kunnen, derhalve weer geslecht moeten worden. Koud , wind N.O.
11. werk als voren, 1/4 dag verzuimd door regen uitgenomen J. Huisman , die planten moest kuilen, niets bijzonders, koud wind Z.W., regen.
12. werk als voren, deze week 2 arbeiders minder, J. de Jong en N. Boon, beide naar Amsterdam vertrokken. Zaaien van graszaad is afgeloopen, deze persoon gaat nu aan ‘t slechten. Een bod van F100 voor ’t Nieuweland gekregen in perceel 9. wat noch te weinig is, het hooi wordt duur, is te wachten, iets zachter, wind W. namiddag helder, veel wind.
13. Goeden Vrijdag, zondag voor de protestanten, namiddag 8 katholieken gewerkt, zelf aan ’t zaaien geweest in de moestuin. Koud, buiig en veel wind , wind W.N.W.
14. werk als voren, pacht contract van P. Maas voor ’t Vierkantestuk ter onderteekening ontvangen, uitbetaald, weekstaat ingevuld, planten en verspeenen gaat flink door, wel zouden er bij het verspeenen noch een paar man gebruikt kunnen worden. Doch men kan hier geen jongens krijgen . savonds regen, veel wind , koud.
15. Zondag, 1e Paasdag, weekstaat ingevuld en boeken bijgewerkt, zeer koud, savonds regen en wind.
16. 2de Paasdag, te vieren als zondag, brief geschreven over hazenschade en over het onveilig verklaren der duinen door schietoefeningen, acte verpachting “vierkante stuk” door den huurder laten teekenen . veel wind en zeer koud, N.W.
17. Werk als zaterdag, het planten in de strooken af geloopen, later moet er noch een stukje geplant worden. Planten, brief over de werkzaamheden geschreven, geld voor overschrijven acte “ontheffing erfpacht” van H. van de Vliet ten bedrage van F 0, 97 ,5 af gezonden naar Utrecht , koud, wind van Z.W. tot N.O.

Verspenen is het verplanten van jonge boompjes, zodat ze verder kunnen groeien. Voor een hectare bos aanplant werden toe soms 40.000 boompjes gebruikt. Dennen en sparren werden meestal als driejarige boom geplant. De witspar nu fijnspar (kerstboom) wil in het bos op Texel niet goed groeien en is al snel vervangen door de sitkaspar, die hier wel oud kan worden. In de opstandslegger is bijgehouden hoe de aanleg per perceel plaatsvond.Het Vierkante was voor de bosaanleg al weiland en is niet bebost, nu is het een veel gebruikte speelweide.

Erik van der Spek boswachter Staatsbosbeheer Texel

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog