www.boswachtersblog.nl/ Texel

Lekker naar buiten, daarna tekencontrole doen: Week van de Teek

18 april 2016 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Foto: Fedor Gassner
Foto: Fedor Gassner

De natuur in gaan is erg leuk en spannend. Veel mensen geeft het een veilig gevoel dat in Nederland geen wolven of beren voorkomen. De kans dat die een gevaar opleveren is veel minder groot dan we denken. Sommige kleine dieren zijn riskanter. In de Nederlandse natuur vormt de teek het grootste risico, of eigenlijk niet de teek maar de minuscule bacterie Borrelia burgdorferi die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Een derde van de tekenbeten lopen mensen in de tuin op. Oppassen voor teken moet dus in al het groen, niet alleen in natuur.
Om kinderen spelenderwijze vertrouwd te maken met de tekencontrole is een game ontwikkeld: www.teekcontrol.nl die het controleren op teken stimuleert. Over hoe een tekencontrole uit te voeren is er het filmpje ‘Een teek, pak hem beet!’ gemaakt: www.rivm.nl/tekenbeet/film

Teken
Teken zijn geen insecten maar horen met hun achtpoten bij de spinachtigen. Ze zijn 1-3 mm groot, maar een bloed volgezogen vrouwtje wordt veel groter. Zodra het warmer wordt dan 5 graden kunnen teken actief worden. In de jeugdfases zuigen ze vaak bloed bij muizen, dan kunnen ze besmet raken. Die besmetting kunnen ze overdragen vlak voordat ze hun gastheer verlaten, dan pas spuiten ze iets in het wondje waar de bacterie in kan zitten. Is een besmette teek voor die tijd op de goede manier verwijderd, dan is de kans op besmetting klein. Als nimf (puber) kunnen ze soms ook bij mensen bloed zuigen. Daarbij is het risico op een besmetting het grootst, ze blijven dan klein en worden niet verwijderd voor ze zelf willen loslaten. De volwassen vrouwtjes krijgen het bekende dikke achterlijf en vallen vaak op voordat de besmetting kan worden overgebracht.

Foto: Fedor Gassner
Foto: Fedor Gassner

Minder risico
Vermijd dichte begroeiing en schaduwrijke plaatsen met een dikke laag blad; teken drogen snel uit. Let extra op in de buurt van dieren (honden, katten, vee, hazen, konijnen, muizen en laat dode dieren liggen. Teken kunnen niet springen of vliegen en klimmen tot 1,5m hoog, dus tijdens het wandelen of fietsen op paden in de natuur is de kans dat een teek u weet te vinden klein. Controleer uzelf en vooral uw kinderen wanneer ze tussen planten in tuin, park of natuur hebben gespeeld en haal teken snel weg met een tekenverwijderaar. Op ons weblog www.staatsbosbeheertexel.nl.wordpress.com vindt u bij de folder van het Bosschap met uitgebreide informatie. Heeft een teek langer dan 24 uur bloed gezogen of vormt zich na een beet een rode ring ga dan naar de huisarts. Gaat u na een tekenbeet met klachten naar de huisarts vertel dan dat u door een teek gebeten bent geweest. Lyme kan tot een grote variatie aan klachten leiden, die ook andere oorzaken kunnen hebben
Lyme is iets om serieus rekening mee te houden, maar zeker geen reden om niet meer van bos en duinen, parken en tuinen te genieten. Meer weten: www.weekvandeteek.nl

reageren

geef een reactie

  • Nematodes helping against Lyme disease | Dear Kitty. Some blog
    18 april 2016 om 19:42

    […] Lyme disease and Texel island: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog