www.boswachtersblog.nl/ Texel

Wantsenonderzoek op Texel, weer nieuwe soorten ontdekt!

24 mei 2016 Jitske Esselaar in Texel

 

Al een aantal jaren doen Dik Hermes en Berend Aukema in de duinen van Texel onderzoek naar wantsen. Ook in 2015 is er gezocht naar wantsen en met een leuk resultaat. Er zijn vier nieuwe soorten gevonden voor Texel: Hesperocorixa castanea (gevonden door Ronald de Boer), Compsidolon salicellum, Liorhyssus hyalinus, en Rhopalus subrufus.

Hesperocorixa castanea is een duikerwantsje dat eigenlijk niet bekend is van de kust. De soort is moeilijk te onderscheiden van de zeldzame Hesperocorixa moesta, een typisch kustbeest dat eigenlijk alleen nog op Texel regelmatig gevangen wordt. Hesperocorixa castanea is gevangen in een vijver op een recreatiepark in De Koog.

Liorhyssus hyalinus is een wamteminnende soort die zeldzaam te vinden is op allerlei ruderale plekken met hoog opgaande kruiden. Liorhyssus hyalinus is eerder gevangen op Vlieland, Terschelling, en Schiermonnikoog.

Liorhyssa hyalinus (foto van Theodoor Heijerman)
Liorhyssa hyalinus (foto van Theodoor Heijerman)

Compsidolon salicellum is een kleine wants van Hazelaar. Het diertje is tot dusver in Nederland nog niet aan de kust verzameld en het betreft dan ook de eerste vangst op een Waddeneiland. Het diertje is verzameld op een grasland in de Dennen.

Op dezelfde plek werd Rhopalus subrufus gevonden, eveneens een soort die niet eerder op de Waddeneilanden is waargenomen. Rhopalus subrufus is een soort van drogere, kruidenrijke vegetaties.

Door boswachter Jitske Esselaar, met dank aan Dik Hermes voor de aangeleverde tekst en Theodoor Heijerman voor de foto van Liorhysus hyalinus

reageren

geef een reactie

  • New bug species discovered on Texel island | Dear Kitty. Some blog
    24 mei 2016 om 20:03

    […] warden Jitske Esselaar on Texel in the Netherlands reports on research about bugs on the island in […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog