www.boswachtersblog.nl/ Texel

Rode of late ogentroost in De Slufter op Texel

23 augustus 2016 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Rode ogentroost is lid van bremraapfamilie, een familie parasieten en halfparasieten. Planten die wel bladgroen hebben, maar gebruik maken van het wortelstelsel van andere planten zoals de rode ogentroost zijn halfparasieten. Parasieten, planten zonder bladgroen, hebben zelf geen fotosynthese en kunnen niet met hulp van zonlicht voedingssuikers vormen.

ogent 1 w

Herkennen

Rode ogentroost is een éénjarige plant, meestal bossig vertakt en laag tot middelhoog. In het voorjaar kiemen ze en het hoogtepunt van de bloei is in de nazomer, waardoor de plant ookwel alte ogentroost wordt genoemd. De zijtakken staan in een hoek van 45-90 graden op de stengel en richten zich daarna vaak boogvormig op. Blad en schutblad hebben dezelfde grote en vorm, langwerpig eirond tot lancetvormig met een gezaagde rand. De kleur is grauwgroen en ze kunnen paars aanlopen. De bloemen staan aan het eind van de stengel in een dichte tros. Aan de hoofdas staan de bloemen zelden lager dan het tiende bladpaar. De kelk heeft smalle spitse slippen die meestal korter zijn dan de kelkbuis. De tweelippige bloemkroon is rood, incidenteel wit, de bovenlip is langer dan de onderlip. De meeldraden steken onder bovenlip uit. De vrucht die niet buiten de kelk uitsteekt gaat met twee kleppen open en bevat een beperkt aantal grote zaden.

Groeiplaatsen

Onze rode ogentroost Odontítes vérna serótina is een ondersoort van Odontítes verna die voorkomt in de gematigde zone van Eurazië en oostelijk Noord-Amerika. In Nederland is rode ogentroost te vinden in het Deltagebied en het Waddengebied en soms elders langs de kust, langs de grote rivieren, in Zuid-Limburg en Twente en de Noord-Oostpolder. Rode ogentroost is te vinden in vochtige grazige terreinen, samen met fioringras, russen en klavers. Ze schijnen het beter te doen wanneer ze meerdere soorten planten kunnen benutten. Vergeleken met verwante halfparasieten groeit het meer op voedselrijke en compacte grond en verdraagt rode ogentroost meer zout. Op Texel is het dan ook veel te vinden in De Slufter op de hogere delen van deze kwelder, vaak als een gordel aan de rand van lage duintjes. De groeiplaatsen overstromen alleen tijdens stormen met zeewater. De breedte van de strook rode ogentroost wisselt per jaar. Het kan alleen kiemen op plekken die in april nog vochtig zijn, maar niet te zout. Ook binnendijks is rode ogentroost soms te vinden op Texel, voor al op plekken grasland waar het brakke grondwater tot in de wortelzone komt.

ogent 2 w

Gasten

De rups van donkere ogentroostspanner leeft in de doosvruchten van de rode ogentroost, deze soort is ook van Texel bekend. De ogentroostdikpoot is een bij die voor zover bekend alleen stuifmeel verzameld op rode ogentroost, deze soort is niet van Texel bekend.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

 • Leo Viëtor
  25 augustus 2019 om 14:55

  Leuke blog. Een vrouw vertelde mij vandaag de naam van deze aparte plant, die ook in Zuid-Limburg veel voorkomt op bepaalde terreinen. Determineren via internet leverde niets eerder niets op.

 • Jona
  25 september 2016 om 08:46

  Does your blog have a contact page? I’m having problems locating
  it but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got
  some suggestions for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great website and I look forward to seeing it develop over time. http://www.yahoo.net

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog