www.boswachtersblog.nl/ Texel

Een week van de boschwachter op Texel, september 1900

23 september 2016 Boswachter Erik van der Spek in Texel
Nederlanden Texel Oorlogsschip

Een van de leuke dingen uit het archief van Staatsbosbeheer is het Journaal van K. Min Staatsboschwachter op het Eiland Tessel. Het journaal over de periode 1 februari 1900 tot en met 23 februari 1902 geeft een inzicht op het werk van deze boswachter. Klaas Min begon al voor de oprichting van Staatsbosbeheer in 1899 in dienst van de Heidemij met de bosaanleg. In 1895 is een boomkwekerij aangelegd en daarna zijn er sloten gegraven en wegen aangelegd. De eerste bospercelen zijn in 1898 aangeplant. In 1910 is Klaas Min vertrokken om in de omgeving van Venraij te gaan werken.

SONY DSC

 

Dagboek

 1. Zondag. Weekstaat en boeken bijgewerkt. Levering van 20.000 Kgr. Kunstmest aan C.Kuip opgedragen. Regen, wind W.
 2. Als voren, thuis geweest voor administratie werk. Goed weer, wind N.O.
 3. Als voren, door de perceelen 8-12 gewandeld principaal om het weideland te inspecteeren. Voorloopig 5 vrachten ruigte verkocht aan A. Zijm. regen vanaf 2 uren, koud, wind Z.
 4. Door de perceelen 6-a gewandeld. Door Jager en Lap pachters van perceel no. 3 is mij verteld dat zij al het geld wat zij voor lammeren en wol en oude schapen ontvangen hebben noch niet toereikend is voor de pacht. Regenachtig en koud, wind N.W. werk als voren.
 5. Werk als voren. Door de perceelen 8-12 gewandeld. 6 vrachten heide verkocht aan ’t bestuur van de 30 gem. polders en 1 vracht aan W.Bruin Dz. Vrisch weer. Wind N.
 6. Als voren, administratie werk gedaan. Niets bijzonders voorgevallen. Zachter weer, wind O.
 7. Als voren. Begin van het Jubile Missie In de kerk te den Burg. Zacht weer, wind Z.O. savonds omweer.
 8. Zondag. weekstaat en boeken bijgewerkt. Warm weer, wind Z.O.
 9. Door de perceelen 6-2 gewandeld bij de arbeiders in perceel no.3 geweest. Veel grond in de sloot (Moksloot) geweest door hooge vloed. Zacht weer, wind Z.
 10. Als voren, ruigte verkocht aan de gebr. Bakker maar zij zullen eerst maaien alvorens precies de hoeveelheid kan bepaald worden. Warm weer, wind Z.
 11. Als voren. Met de boschwachtersleerling door de perceelen 15-12 geweest. Met den Heer Boon van den Burg gesproken over ruigte vervoeren in perceel no.14 uit de buiten vallei “de Mui”. Hem gezegd dat alleen de pachters dit recht kan verkrijgen. Hij wil verzoeken aan den minister. Steenbruggen mede genomen voor getuigen indien Boon soms ons gesprek verkeerd mocht uitleggen. wind Z.O. warm.

Toelichting

Staatsbosbeheer kocht toen kunstmest om nog niet verpachte net ontgonnen weilanden te bemesten en voor pachters en buren. Dit was reden voor Min om de oprichting van een inkoopcoöperatie te stimuleren, waar Staatsbosbeheer ook ging inkopen.

De percelen A, 1 en 2 omvatten de duinen vanaf ’t Horntje tot ongeveer het Hoorderslag. De percelen 3-6 ongeveer de duinen vanaf Hoornderslag tot Paal 14 en perceel 8 lag tussen de lijn Bakkenweg – Paal 15 en de lijn Hoek Rozendijk-Grensweg en Paal 16 en omvat o.a. het Botgras (8a) en 8b/9a Schettersweid. Perceel 14 is het gebied tussen het Oorlogschip in De Muy en P 25 in de monding van De Slufter.

 

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

 • kars fielmich
  11 oktober 2016 om 12:14

  t is wellicht aardig de lezers aan te sporen om te stemmen op t mooiste natuurgebied de wadden

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog