www.boswachtersblog.nl/ Texel

Groente-uilen, huismoeders en haarbossen op Texel

11 oktober 2016 Jitske Esselaar in Texel

Foto: Eline Reydon

Muisbeertjes, hyena, goudvenstertje, kleine breedbandhuismoeder, kleine beer. U zult misschien denken: waar gaat dit artikel over? Dit zijn de bijzondere namen van enkele nachtvlinders.

In Nederland hebben we dag en nachtvlinders. Het lijkt makkelijk om ze uit elkaar te houden door de tijd waarop de vlinders actief zijn. Dagvlinders vliegen inderdaad altijd overdag, maar er zijn ook nachtvlinders die overdag vliegen… Om zeker te weten of het een dag- of nachtvlinder is, moet er gekeken worden naar de antennes: als ze niet in een knopje eindigen, zijn het nachtvlinders (bron: Vlinderstichting).

De onderzoekers aan het werk
De onderzoekers aan het werk (foto: Eline Reydon)

Er zijn in Nederland meer dan 2400 soorten nachtvlinders bekend. De beste tijd om de vlinders te bekijken is vanzelfsprekend in de nacht.
In augustus hebben een aantal nachtvlinderliefhebbers in drie gebieden van Staatsbosbeheer op Texel naar nachtvlinders gekeken. Nachtvlinders worden aangetrokken door licht en door een lamp neer te zetten met een wit laken, kunnen de vlinders goed worden bekeken. In het bos, bij de Tureluur, zijn 74 soorten gevangen in 223 exemplaren. Aan de voet van de Hoge Berg zijn 55 soorten gevangen, in totaal 392 exemplaren! In de Geul zijn 55 soorten gevonden en in totaal 269 exemplaren gevangen.

Met dank aan Eline en Johan Reydon voor de informatie en foto’s.

 

verkiezing

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog